Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Holmes mamma: Jag blev felciterad

Kort efter att James Holmes greps misstänkt för dödsskjutningarna i Denver, citerade ABC hans mamma som sa "ni har rätt person". Ord som är tagna ur sitt sammanhang, menar mamman nu i ett uttalande.

– Jag väcktes av ett samtal från en reporter på ABC klockan 05.45. Jag visste då ingenting om skjutningen i Aurora. Han frågade om jag var Arlene Holmes, och om min son var James Holmes. Jag svarade att ja, ni har rätt person. Jag refererade till mig själv, säger Arlene Holmes genom advokaten Lisa Damiani som företräder familjen.

ABC refererade telefonsamtalet i ett sammanhang som gjorde att orden "ni har rätt person" verkade syfta på polisens gripande av James Holmes. Flera medier, bland annat DN.se, återgav det och andra citat från modern.

– Allt jag sa var att jag behövde ta reda på mer information om vad som hade hänt, säger Arlene Holmes genom Damiani.

Advokaten Damiani har under helgen haft nära kontakt med Holmes familj, bosatt i Kalifornien, och säger att de bett om att få vara i fred den närmaste tiden.

– Det kan ändras, men nu vill de att deras privatliv respekteras, sa Damiani vid en pressträff och la till:

– Vem som helst som är förälder kan förstå hur James föräldrar känner sig nu,  men de hanterar det så bra man kan i en sådan här situation.

Hon fick flera frågor om hur familjen reagerat på nyheten om dödsskjutningen. De flesta bemöttes med "inga kommentarer". På frågan om familjen står bakom den anklagade svarar hon:

– Ja, han är deras son. Men de betonar också att deras tankar går till de anhöriga till offren. Familjen får mycket stöd från sin kyrka och det är väldigt viktigt för dem, säger Lisa Damiani.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.