Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Homoäktenskap lagligt i hela USA

Foto: Mladen Antonov/AFP

Tusentals gayaktivister firade utanför Högsta domstolens byggnad i Washington på fredagen, sedan HD beslutat att delstater inte har rätt att förbjuda samkönade äktenskap.

Det var med knapp marginal som USA:s homosexuella och bisexuella på fredagsmorgonen vann sin största juridiska seger hittills. Fem domare röstade för domslutet, medan fyra röstade emot legaliseringen av samkönade äktenskap i samtliga delstater. Anthony M Kennedy, som ofta pendlar mellan att rösta med de fyra konservativa och de fyra liberala domarna i HD, valde att ansluta sig till de liberala, som argumenterade för att konstitutionen inte kan ge delstater rätt att förbjuda samkönade äktenskap.

– De ber om jämlikhet under lagen och konstitutionen ger dem den rättigheten, skrev Kennedy i sitt argument för domslutet.

Det uppmärksammade rättsfallet, Obergefell vs Hodges, har under de senaste veckorna samlat stora skaror av demonstranter, såväl gayaktivister som ett mindre antal konservativa grupper, utanför Högsta Domstolen. När beslutet blev känt utbröt feststämning utanför domstolsbyggnaden.

Domslutet råkade sammanfalla med den vecka då man firar Pride-festival i USA, på årsdagen av Stonewallupproret i New York som var startpunkten på den moderna gayrörelsen i USA, i juni 1969.

President Obama skrev på Twitter efter domslutet:

– I dag är ett stort framsteg på vår väg mot jämlikhet. Homosexuella par har nu rätt att gifta sig, precis som alla andra.

Jeb Bush, en av de republikaner som vill bli partiets presidentkandidat, skrev i ett pressmeddelande att han tyckte att Högsta Domstolen borde ha låtit denna fråga avgöras på delstatsnivå i stället. ”Jag vägleds av min tro och förespråkar traditionellt äktenskap”, skrev Bush.

Bobby Jindal, republikansk guvernör i Louisiana, kallade domslutet ”en attack på kristendomen”.

Hillary Clinton valde i sin tur att färga sin Twitter-avatar i regnbågsfärger och skrev: ”Här är en karta över de delstater i USA där samkönade äktenskap nu är lagligt”. Kartan visade samtliga 50 delstater.

Förändringarna har gått snabbt de senaste åren. 2008 legaliserade de första två delstaterna, Iowa och Massachusetts samkönade äktenskap, i dag är det redan lagligt i 36 delstater och i Washington DC. Nu blir det lagligt i samtliga 50 delstater.

1996 skrev president Bill Clinton motvilligt under lagen Defense of Marriage Act, som förbjöd samkönade äktenskap och definierade äktenskap som ”en laglig union mellan en man och en kvinna”. I ett domslut 2013 förklarades den lagen strida mot konstitutionen, enligt Högsta domstolen, vilket banat väg för samkönade äktenskap i fler delstater.
Utvecklingen har gått i takt med ett gigantiskt skifte i folkopinionen. 1996 var bara 27 procent i USA för samkönade äktenskap, medan 68 var emot, enligt Gallup. I dag är siffrorna nästan de omvända: 60 procent är för, 37 procent är emot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.