Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Homofobi diplomatisk fråga

Homofobin har på senare år blivit en diplomatisk stridsfråga på flera håll i Afrika söder om Sahara. Från att tidigare endast ha varit ett tabu­belagt ämne har nu krav på skärpt lagstiftning rests i flera olika länder.

Mest uppmärksamhet har Ugandas extremt homofientliga lagförslag fått, efter att det introducerades i parlamentet för två år sedan. Lagförslaget kan – om det klubbas igenom – ge dödsstraff för vissa homosexuella relationer.

Men även på andra håll i Afrika är homofobin utbredd. Hbt-fientliga lagar har skapat konfliktytor mellan diplomater från väst och afrikanska politiker som hävdar sin rätt till en egen kulturell utveckling.

I mars försvarade exempelvis Liberias president Ellen Johnson Sirleaf sitt lands homofientliga lagstiftning, mindre än ett halvår efter att hon tilldelats Nobels fredspris.
Undantaget i regionen är Sydafrika, som har en av världens mest hbt-vänliga författningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.