Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Homosexualitet kan inte botas”

Homosexualitet är en sjukdom som kan botas. Så tolkade många en rapport från en känd forskare 2001. Nu ber forskaren om ursäkt.

Påståendet att homosexualitet kan botas, och att det skulle vara ett slags sjukdom, har sin grund i en rapport som presenterades vid en konferens 2001. Bakom rapporten stod den amerikanske professor Robert Spitzer, ofta kallad den moderna psykiatrins fader. I rapporten framgick det att det gick att förändra homosexuella till att bli heterosexuella genom en viss form av "reparativ terapi".

Tanken var att homosexuella skulle kunna fås att bli heterosexuella med hjälp av terapi.

Spitzers studie, som inbegrep 200 personer, genomfördes i ett försök att se om den typen av terapi var verkningsfull. Resultatet var att en majoritet av de tillfrågade sa sig ha upplevt en förändring från homosexualtitet mot heterosexualitet under det år som de gått på terapin.

När studien blev känd togs den emot med öppna armar av socialkonservativa grupper och fundamentalistiskt kristna. Men Spitzers studie sa inget om att homosexuella kunde välja att låta sig botas, vilket inte hindrade socialkonservativa grupper från att tolka dem på just det sättet, skriver New York Times. Dessutom grundade den sig helt på deltagarnas ofta diffusa minnen av hur de en gång hade känt sig.

Ett annat problem var att studien inte fokuserade på någon särskild form av terapi. Bara hälften av de 200 deltagarna genomgick någon verklig terapi över huvud taget, resten förde samtal med pastorer eller ägnade sig åt bibelstudier.

Men det hindrade inte att studien kom att användas av dem som ville se homosexualitet som en sjukdom. När den väl publicerades gjorde den det tillsammans med en rad kommentarer, men utan att någon annan forskare hade granskat den. Kommentarerna var hårda och en grupp från New York State Psychiatric Institute, där Spitzer själv arbetade, varnade för det lidande som studien skulle komma att orsaka.

I dag backar alltså Robert Spitzer helt från sina tidigare påståenden och säger sig ångra att han inte lyssnade på de kollegor som försökte få honom att släppa studien. I ett brev till samma tidskrift där han publicerat sina felaktiga resultat skriver han att undersökningen var "fullständigt fel" och att han ber om ursäkt för den skada som han kan har orsakat:

"Jag ber varje gayperson som har slösat tid på att försöka genomgå någon slags terapi om ursäkt", skriver professor Spitzer som också ber hela "gaysamhället om ursäkt".

I intervjun med New Tork Times säger den snart 80-årige Spitzer att detta är det enda vetenskapliga resultat som han också ångrar.

Professor Spitzers ursäkt kommer samtidigt som Världshälsoorganisationen WHO publicerar en varning för att genomgå den typen av terapi som han undersökte. WHO skriver att "'terapier' för att förändra den sexuella läggningen saknar medicinsk grund och hotar hälsan".

"Dessa metoder är omotiverad och bör inte användas utan omfattas av sanktioner och påföljder enligt den nationella lagstiftningen", skriver professor Mirta Roses Periago, chef för den panamerikanska hälsorganisationen, PAHO.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.