Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/homosexuella-i-taiwan-forst-ut-i-asien-att-fa-gifta-sig/

Världen

Homosexuella i Taiwan först ut i Asien att få gifta sig

Två par kysser varandra sedan de registrerat äktenskap. Taiwan är första landet i Asien att tillåta samkönade äktenskap. Foto: Johnson Lai/AP

Kyssar, lycka och kärlek. Hundratals homosexuella par i Taiwan utnyttjade på fredagen sin nyvunna rättighet att gifta sig. Taiwan är det första landet i Asien att tillåta samkönade äktenskap. 

I fredags förra veckan röstade parlamentet i Taiwan som första land i Asien igenom en lag som tillåter samkönade äktenskap. En vecka senare skred de första lyckliga paren till verket och knöt det äktenskapliga bandet, uppvaktade inte bara av släkt och vänner utan också horder av journalister som ville dokumentera den historiska händelsen.

Marc Yuan och Shane Lin var ett av de par som var först ut att gifta sig. De hade väntat i tolv år på att lagen skulle ge dem tillåtelse.

–Jag kommer fortfarande ihåg hur jag försökte gömma regnbågsflaggan efter att ha deltagit i den första Prid-paraden i Taipei för tio år sedan. Men i dag kan jag öppet berätta för världen att jag är gay och att jag gifter mig. Jag känner mig väldigt lycklig, säger Shane Lin, till the Guardian. 

Totalt passade runt 300 par på att utnyttja den nya lagen och gifta sig på fredagen, varav 160 i huvudstaden Taipei. Ett av paren var Xue Chen och Antonia Chen. 

– När jag träffade Antonia för första gången visste jag att jag ville gifta mig med henne, men det var bara en önskan. Idag har min önskan till sist gått i uppfyllelse. Dagens registrering tillåter oss att utöva vår rättighet att älska de vi älskar tills livet skiljer oss åt, säger Xue Chen som just har ingått äktenskap med Antonia Chen, till the Guardian.

Shane Lin och Marc Yuan till höger blev det första homosexuella paret i Taiwan att gifta sig. Till vänster paret Cynical Chick och Li Ying-Chien som också passade på att knyta det äktenskapliga bandet. Foto: SAM YEH

Men även om hbtq-aktivister jublar åt framgången så är de inte helt nöjda. En kritik mot den nya lagen är att samkönade par bara tillåts adoptera sin partners biologiska barn. Ytterligare en begränsning är att medborgare från länder där samkönade äktenskap är olagliga inte får gifta sig med sin partner från Taiwan. 

Taiwan ligger dock långt före många andra länder i Asien. På vissa håll går utvecklingen tvärtom mot hårdare lagar mot homosexuella. Det mest utmärkande exemplet är Brunei som nyligen införde lagar som tillåter stening av dem som begår homosexuella handlingar. 

Också i Taiwan har ett motstånd funnits mot att tillåta samkönade äktenskap och i en folkomröstning förra året röstade en majoritet nej till en lagändring.

Men parlamentet var tvunget att ta ett beslut i frågan före 24 maj. Anledningen är att Taiwans författningsdomstol för två år sedan slog fast att det bryter mot grundlagen att endast en man och en kvinna kan ingå ett äktenskap. Domstolen gav parlamentet två år på sig att ändra lagen. Annars skulle samkönade äktenskap automatiskt tillåtas.