Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 22:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hon-far-axla-manteln-efter-angela-merkel/

Världen

Hon axlar manteln efter Angela Merkel

00:56. Annegret Kramp-Karrenbauer tar över som partiledare för tyska kristdemokraterna CDU efter Angela Merkel. Partiledarstriden avgjordes på fredagskvällen. Hon blir troligen även Tysklands nästa förbundskansler och därmed en stor maktfaktor i Europa och världen.
Annegret Kramp-Karrenbauer.
Bild 1 av 1 Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Odd Andersen/AFP

HAMBURG. Det blir Angela Merkels kronprinsessa, Annegret Kramp-Karrenbauer, som får ta över som ledare för de tyska Kristdemokraterna CDU – och har god chans att bli Tysklands nästa kansler. Men trots smeknamnet ”Mini-Merkel” väntar nu en ny era i Tyskland. 

Lina Lund
Rätta artikel

Jubel utbröt när namnet på partisekreteraren med tungvrickarnamnet Annegret Kramp-Karrenbauers namn lästes upp i kongresshallen i Hamburg. 

– AKK! AKK! ropade hennes anhängare förtjust. 

Det är så den nya CDU-chefen kallas och det är tre bokstäver att lägga på minnet.  

Det blir alltså 56-åriga proffspolitikern från Saarland i sydvästra Tyskland som tar över efter Angela Merkel som tackade för sig under fredagen. Med 52 procent av rösterna vann hon en knapp seger över motståndaren Friedrich Merz som fick erkänna sig besegrad i andra omgången. 

Det är också en triumf för Angela Merkel som ännu en gång fått sin vilja igenom. Trots att förbundskanslern tigit om vem hon helst velat se som sin efterträdare har det varit en illa dold hemlighet att Annegret Kramp-Karrenbauer varit hennes kronprinsessa och garant för att hennes arv ska leva vidare. 

AKK:s opretentiösa, lösningsorienterade och sakliga stil anses dessutom likna ex-chefen vilket har gett henne smeknamnet Mini-Merkel, ett förminskande epitet som hon själv ogillar. Men likheterna bådar ändå gott inför de kommande åren då de bägge kvinnorna ska dela makten mellan sig – Merkel som kansler och Kramp-Karrenbauer som partiledare. 

Angela Merkel gratulerar sin efterträdare.
Angela Merkel gratulerar sin efterträdare. Foto: John MacDougall/AFP

Till skillnad från Merkel som klev in i politiken i vuxen ålder engagerade sig Annegret Kramp-Karrenbauer i partiet redan i tonåren. Som 21-årig student snuvande hon en äldre manlig konkurrent på en stol i rådhuset i hemstaden Püttlingen, en lantlig småstad med 20.000 invånare nära gränsen till Frankrike där hon fortfarande bor. Sedan dess har hon haft en rad olika tyngre politiska poster och i sitt bejublade tal var hon noga med att lyfta fram sin egen erfarenhet. 

– Jag står här som mor, som inrikesminister, utbildningsminister och regeringschef, sade hon från scenen.

Hon anses vara sympatisk och anses gå hem hos många kvinnor i det alltjämt manligt dominerade partiet, där det enligt henne själv inte räcker med att vara sympatiska och ägna sig åt nätverkande för att komma någonstans. 

– Man behöver också lite armbågar för att få igenom sina egna intressen, har hon tidigare sagt. 

För första gången i CDU:s historia avlöser nu en kvinna en annan kvinna på partiledarposten. 

Ett av Annegret Kramp-Karrenbauer främsta triumfkort har också varit förmågan att vinna val. Som ledare för CDU i delstaten Saarland lockade hon över 40 procent av väljarna vilket en bedrift som få andra tyska politiker lyckats med under senare år. 

Politiskt står hon något till vänster inom socialpolitiken men är mer konservativ när det gäller familje- och värderingsfrågor, något som ibland förklaras med hennes engagemang inom katolska kyrkan. Hon uttryckte avsky över de kinesiska forskare som i förra veckan hävdade att de genmodifierat spädbarn och hennes uttalanden mot samkönade äktenskap har upprört många hbtq-personer. 

I synen på flyktingpolitiken står hon för hårdare tag och vill bland annat skynda på utvisningarna av asylsökande som fått avslag. Nyligen öppnade hon för att utvisa asylsökande som begått brott till det krigsdrabbade Syrien. Samtidigt som hon själv lovat att vinna tillbaka besvikna väljare som gått till det främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD) manade hon nu partiet till ”mod” och att ta ställning mot populister, egoister och autokrater. 

– I stället för att ängsligt blicka mot höger och mot vänster, sade hon. 

Kristdemokrater som hade hoppats på en radikal kursändring när Angela Merkel checkar ut lär bli besvikna. Men även om Kramp-Karrenbauer är en av förbundskanslerns nära allierade väntar nu ett historiskt skifte i Tyskland. 

Annegret Kramp-Karrenbauer har god chans att bli nästa kansler – och kanske även få ta över titeln som världens mäktigaste kvinna. 

Läs mer:

Fransk press ser en granne med krångligt namn

Merkel kämpade mot tårarna: ”Har varit en ära”