Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hon ger sig in i USA:s presidentkamp

Carly Fiorina under ett tal i januari i år.
Carly Fiorina under ett tal i januari i år. Foto: Charlie Neibergall/AP

Republikanen Carly Fiorina, 60, kommer sannolikt att försöka bli partiets presidentkandidat i valet i USA nästa år.

I en intervju med Fox News preciserar hon sannolikheten till ”högre än 90 procent” med brasklappen att hon måste samla ekonomiska resurser och ”rätt stöd”. Ett slutligt besked kommer att tillkännages sent i april eller i början av maj.

Fiorina betraktades tidigare som en av världens mäktigaste affärskvinnor, i rollen som chef för IT-jätten Hewlett-Packard. Hon tvingades bort från det jobbet 2005 efter en strid med bolagets styrelse.

Den tidigare HP-chefen har varit rådgivare åt förre presidentkandidaten John McCain och försökte 2010 få en plats i den amerikanska senaten för delstaten Kalifornien.

Än så länge är det bara Texas-senatorn Ted Cruz som har bekräftat att han vill blir republikanernas presidentkandidat.

Jeb Bush – tidigare guvernör i Florida, son till tidigare presidenten George Bush och bror till republikanernas senaste president George W Bush – har hittills betraktats som storfavorit. Men det finns tecken på att han kan få svårt att samla tillräckligt stöd i partiets mest konservativa falanger.

Presidentkandidaterna utses i en serie primärval med början i mitten av januari nästa år, men kampanjerna väntas dra igång redan under våren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.