Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 12:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hon-kan-bli-nordkoreas-forsta-kvinnliga-ledare/

Världen

Hon kan bli Nordkoreas första kvinnliga ledare

Kim Yo Jong, syster till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, spekuleras ta över efter sin bror om något skulle hända honom.
Kim Yo Jong, syster till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, spekuleras ta över efter sin bror om något skulle hända honom. Foto: Ahn Young-joon/AP

Nordkoreas högste ledare Kim Jong-Un är fortsatt försvunnen och spekulationerna går höga om hans hälsa. Ryktena aktualiserar frågan om vem som står näst på tur att leda diktaturen. En het kandidat är lillasystern Kim Yo Jong.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har inte setts till i offentligheten sedan den 11 april. Exakt varför vet ingen utanför Nordkorea. Men spekulationer råder det ingen brist på. 

Här finns rykten om alltifrån att han har genomgått en hjärtoperation till att han har isolerat sig i turistområdet Wonsan på östkusten för att undvika att smittas av coronaviruset (även om Nordkorea hittills hävdar att landet inte har några fall i viruset). I helgen kom också satellitbilder som sägs visa att hans tåg parkerat i Wonsan. 

Men det mesta i Nordkorea är höljt i dunkel. Allt som kommer ut från den slutna regimen är osäkert och ryktena om Kim Jong-Uns hälsa bygger på andrahandsinformation.  

I helgen gick Sydkorea ut och tonade ner spekulationerna, som i vissa inlägg på sociala medier går så långt som att hävda att diktatorn är död.

– Kim Jong-Un lever och mår bra. Han har varit i Wonsanområdet sedan den 13 april. Några misstänkta rörelser har inte upptäckts hittills, säger Moon Chung-in, rådgivare till Sydkoreas president Moon Jae-in, till amerikanska medier.

Kim Yo Jong 2018, bakom henne går Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas ledare och hennes bror Kim Jong-Un.
Kim Yo Jong 2018, bakom henne går Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas ledare och hennes bror Kim Jong-Un.

Att något har hänt verkar dock troligt. Särskilt med tanke på att Kim Jong-Un inte närvarade den 15 april när födelsedagen för Kim Il-Sung, Nordkoreas grundare och Kim Jong-Uns farfar, firades. Det är en av Nordkoreas största högtider och i år är första gången sedan Kim Jong-Un blev ledare 2011 som han inte deltog i festligheterna. 

Att Kim Jong-Un, som tros vara 36 år, tillhör riskgruppen för många olika sjukdomar är de flesta ense om. Han röker, dricker och är överviktig. 

Nu frågar sig alltfler vem som står på tur att ta över styret i Nordkorea om det händer Kim Jong-Un något allvarligt, och svaret letar sig ofta fram till hans yngre syster - Kim Yo Jong. Att en kvinna skulle accepteras som högsta ledare i det mansdominerade Nordkorea kan visserligen vara svårt att svälja för det manliga toppgardet i den nordkoreanska militären. 

Men den nordkoreanska diktaturen är en familjeaffär och Kim Yo Jong är den person i rakt nedstigande led från Kim Il-Sung, landets evige president, som har synts mest på senare tid. Det skulle kunna tala för att Nordkoreas fjärde ledare blir en kvinna.

Precis som mycket annat om Nordkorea är informationen om Kim Yo Jong knapphändig och vag. Uppgifterna om när hon är född varierar i spannet 1987-1989. De som träffade henne vid OS i Sydkorea 2018 tror att hon var i början på en graviditet eller nyligen hade fött ett barn. Men några offentliga uppgifter finns inte, inte heller står det klart vem som är hennes make.

Kim Yo Jong, näst längst upp till höger på bilden, under invigningen av vinter-OS i Sydkorea 2018. USA:s vicepresident Mike Pence sitter framför henne.
Kim Yo Jong, näst längst upp till höger på bilden, under invigningen av vinter-OS i Sydkorea 2018. USA:s vicepresident Mike Pence sitter framför henne. Foto: Patrick Semansky/AP

Men hon är Kim II Sungs yngsta kända barnbarn och sägs enligt kännare ha varit favoritbarnet till Nordkoreas andre ledare Kim Jong-Il. Hon är också Kim Jong-Uns enda helsyster. Kim Jong-Il hade sju barn med fyra kvinnor.

Enligt en artikel i the New Yorker ska Kim Jong-Il ha avfärdat sina söner som ”idel dumskallar”. Dottern däremot höll han högt. 

Precis som Kim Jong-Un ska hon delvis ha gått i skolan i Bern, Schweiz, under täckmantel som nordkoreanskt diplomatbarn. 

Första gången hon syntes i offentligheten var under sin fars begravning 2011. Men det är först på senare år hon blivit mer synlig. Hon har stått vid sin brors sida vid toppmöten, vid besök på fabriker, bondgårdar och militäranläggningar. Kim Yo Jong har synts när hon burit på gåvor, tagit anteckningar och hämtat pennor till sin bror. Och det var hon som tog hand om sin brors fimpar vid toppmötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump i Hanoi förra året, för att försäkra att han inte lämnar några DNA-spår. 

Kim Yo Jong fick också stor internationell uppmärksamhet vid invigningen av OS i Sydkorea 2018 då hon syntes sitta bakom USA:s vice president Mike Pence. I vissa tidningar utnämndes hon till Nordkoreas svar på Ivanka Trump. Skillnaderna är dock stora. Kim Yo Jong utmärker sig för att ofta klä sig i enkla svarta kläder. På bilder bär hon sparsamt med make-up och få smycken.