Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hon-rymde-till-is-far-inte-sitt-brittiska-medborgarskap-tillbaka/

Världen

Hon rymde till IS – får inte sitt brittiska medborgarskap tillbaka

En bild släppt av brittisk polis visar när då 15-åriga Shamima Begum 2015 går igenom säkerhetskontrollen på Gatwick för att ta planet till Turkiet och vidare till Syrien för att ansluta sig till IS.
En bild släppt av brittisk polis visar när då 15-åriga Shamima Begum 2015 går igenom säkerhetskontrollen på Gatwick för att ta planet till Turkiet och vidare till Syrien för att ansluta sig till IS. Foto: REX

Shamima Begum fråntogs i februari 2019 sitt brittiska medborgarskap, motiverat av 20-åringens koppling till Islamiska staten (IS). Hennes begäran om att få tillbaka medborgarskapet har nu avvisats av en specialdomstol som behandlar fall med koppling till Storbritanniens nationella säkerhet.

Begum lämnade 2015, 15 år gammal, sitt hem i London och anslöt till IS i terrorsektens ”huvudstad” Raqqa i Syrien. I februari förra året påträffades hon i flyktinglägret Camp Roj i norra delen av landet, där hon hamnat efter IS sammanbrott. Under åren i Raqqa födde hon tre barn – pappa var den konvertit och IS-krigare från Nederländerna som hon ingått äktenskap med, rapporterar brittiska mediebolaget BBC.

Barnen hade alla avlidit när hon från flyktinglägret ansökte om att återfå medborgarskapet, bland annat motiverat med att internationell lag inte tillåter ett land att göra en medborgare statslös. Enligt brittiska inrikesdepartementet kan dock inte Shamima Begum betraktas som statslös, då hon genom sin mor har rätt att med hänvisning till härkomst erhålla medborgarskap i Bangladesh.

Specialdomstolen går i sitt utslag på samma linje som departementet och avvisar den nu 20-åriga kvinnans överklagan. ”Shamima Begum lämnade uppenbarligen Storbritannien av egen fri vilja ett antal år innan beslutet togs om att frånta henne medborgarskapet. Och att hon befann sig utanför Storbritannien var inte ett resultat av beslutet i fråga”, skriver domstolen.

Det faktum att kvinnan i intervjuer med medier uttryckt sympatier för Islamiska staten förklarar hennes advokater med att hon för att skydda sin då nyfödde son var tvungen till det, av rädsla för att annars drabbas av repressalier från IS. Sonen dog senare i flyktinglägret.

Shamima Begums advokat Daniel Furner kommer nu att ”omedelbart initiera en ny överklagan”, motiverat med att hans klient i den situation och miljö hon befinner sig ”ytterst riskerar att mista livet”.

Läs mer:

Så hanterar andra länder barnen som sitter fast efter IS fall

Omskriven IS-kvinna har förlorat sin son

Shamima Begums familj motsätter sig indraget medborgarskap

Flicka rymde till IS – kan få brittiskt medborgarskap återkallat

Ny film på tonårsflickornas IS-resa

Därför lockas kvinnor till IS