Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hon väntas bli Taiwans första kvinnliga president

Foto: AP

Taiwanesiska väljare röstar på lördagen för att utse ny president och nytt parlament. Allt annat än en klar vinst för 59-åriga Tsai Ingwen i presidentvalet skulle vara en stor överraskning.

Hon blir i så fall den första kvinnan som innehar positionen i Taiwan, men kommer omedelbart att sättas på prov i hur hon ska låta det demokratiska Taiwan förhålla sig till kommunistpartiet i enparti-Kina.

Hennes Demokratiska framstegsparti, DPP, ses av ledningen i Peking sedan tidigare som ett parti som söker självständighet för Taiwan. Medan kommunistpartiet ser på Taiwan som en utbrytarprovins, som ska tas tillbaka med våld om så krävs snart sju årtionden efter nationalisternas flykt dit efter förlusten mot kommunisterna i inbördeskriget.

I dag är Kina Taiwans i särklass största handelspartner. Under de senaste åren har den nuvarande presidenten för nationalisterna Ma Yingjeou fört Taiwan närmare Kina med över 20 handelsavtal. Enligt många väljare har det försatt Taiwan i ett farligt beroende. Reaktionen väntas, enligt opinionsundersökningar, komma i valet med ett klart förtroende för Tsai Ingwen.

– Jag sov gott i natt. Vi har gjort så bra vi kunnat. Vi lämnar det nu upp till väljarna, sa Tsai Ingwen sedan hon lagt sin röst i en vallokal nära sitt hem i utkanten av huvudstaden Taipei.

Resultat väntas senare på lördagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.