Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hon vill riva muren i tyskarnas huvuden

Andrea Lettrari, 35 år, är en ”Wendekind”. Så kallas de barn från DDR som var gamla nog att uppleva murens fall och som sedan växte upp i det återförenade Tyskland.
Andrea Lettrari, 35 år, är en ”Wendekind”. Så kallas de barn från DDR som var gamla nog att uppleva murens fall och som sedan växte upp i det återförenade Tyskland. Foto: Anders Hansson

Andrea Lettrari var tio år när muren föll och säger att det gett henne en väldigt speciell erfarenhet som förpliktigar. Hon vill riva muren som fortfarande finns kvar i tyskarnas huvuden.

– Den bygger på fördomar och stereotyper, säger hon.

Andrea Lettrari, 35 år, använder inte gärna uttrycken ”ossi” och ”wessi”. De kommer från en tid då muren visserligen fallit, men fanns kvar inombords hos tyskarna.

– Fast när jag och min pojkvän grälar, då händer det att jag kallar honom ”besserwessi”, bekänner Andrea Lettrari.

Pojkvännen kommer från en familj i väst där man lärt sig att argumentera och tala för sin sak.

– Det irriterar mina föräldrar också, trots att de gillar honom, tillägger hon.

Så även om Andrea Lettrari säger att tyskarnas inre mur upprätthålls av fördomar och stereotyper finns det också fortfarande verkliga skillnader kvar.

– Hos västtyskarna är det väl mycket ”jag” och hos oss fortfarande för mycket ”vi”. Jag kan fortfarande märka om någon kommer från öst eller väst. Förhoppningsvis jämnar det ut sig, säger hon.

Andrea Lettrari var tio år när muren föll, familjen bodde i Rostock vid Östersjökusten och hennes förs­ta påtagliga minne var en resa till Hamburg några dagar senare.

– Det var mitt allra första besök i väst. Vi for med ett fullpackat tåg och kom till en stad som vi barn uppfattade som ett enda stort nöjes­fält, säger Andrea Lettrari och berättar hur hon begav sig på jakt efter den finaste Barbiedockan.

I skolan uppstod ett vakuum. Gamla auktoriteter försvann, några nya kom inte. Andrea Lettrari uppfattade det som en stor frihet och tog för sig. Hennes mor vidare­utbildade sig för att äntligen kunna bli lärare, något som hade förvägrats henne i DDR eftersom hon var konfirmerad.

– I dag är hon rektor för en skola i Rostock. För henne var murens fall en enorm befrielse, berättar dottern.

Andrea Lettrari leder ett nätverk som kallar sig 3:e generationen öst – det är de 2,4 miljoner unga tyskar som växte upp i öst och som var barn eller tonåringar när muren föll.

– Vi är socialiserade i två samhällen. Det ger en väldigt speciell kompetens.

Därför retar det henne att dagens Östtyskland förknippas med ”unga arbetslösa som är högerextrema och står och hänger vid en busshållplats”.

Lika mycket irriterar det henne att DDR ständigt stämplas som en ”Unrechtsstaat”.

– Det var en diktatur och ingen rättsstat, men det fanns samtidigt en del landvinningar som var positiva.

Vilka då?

– Att det var fullt normalt att både kvinnor och män arbetade, att man hjälptes åt. För oss barn fanns det alltid något att göra, man kände sig aldrig lämnad åt sitt öde, förklarar Andrea Lettrari.

Syftet med nätverket är att träffa andra tyskar från samma generation och riva murarna. Samtidigt uppmanar hon sin östtyska föräldrageneration att söka försoning.

– Jag var på en debatt med både offer och Stasimedarbetare. Det slutade med att man bara skrek åt varandra, det fanns så otroligt mycket ilska. Man blev tvungen att avbryta. Man måste göra upp på något vis.

Fakta:Så firar Berlin 25-årsjubileet av murens fall

Firandet börjar i dag med en minneshögtid i förbundsdagen, det tyska parlamentet, där sångaren Wolf Biermann framträder.

På eftermiddagen placeras 8 000 vita upplysta ballonger ut längs en 15 kilometer lång sträcka mellan East Side Gallery och Bornholmer Strasse där muren låg. Varje ballong har en fadder.

Michail Gorbatjov inviger en utställning vid Checkpoint Charlie.

I morgon, lördag, hålls ett symposium om kalla kriget med Gorbatjov och den förre tyske utrikesministern Genscher.

På söndag invigningstalar förbundskanslern Angela Merkel när en ny permanent utställning på murmuseet vid Bernauer Strasse invigs.

Klockan 14 börjar en folkfest vid Brandenburger Tor.

Vid 19-tiden stiger de första ballongerna mot skyn i närvaro av den tyske presidenten Joachim Gauck, Michail Gorbatjov, Lech Walesa och flera tyska medborgarrättskämpar från 80-talet. Med varje ballong följer ett budskap från dess fadder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.