Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Honduras söker sanningen om ”Apgudens stad”

Honduranska myndigheter ska skicka en grupp arkeologer till djungeln för att söka efter ”Den vita staden” eller ”Apgudens försvunna stad”. Den mytomspunna platsen har trollbundit äventyrare i hundratals år.

– I dag reser en grupp arkeologer och andra forskare till ”Den vita staden” och inleder utgrävningar inom de närmaste dagarna, sade president Juan Orlando Hernández enligt AFP på fredagen.

Legenden om ”La ciudad blanca”, eller ”La ciudad perdida del Dios Mono” som den också kallas, talar om ett ursamhälle med avsevärda rikedomar. När spanska kolonisatörer på 1500-talet fick höra om den spreds fantasifulla berättelser om platsen som allt från Eldorado till gudars hemvist.

Flera gånger har äventyrare hävdat att de kunnat lokalisera den försvunna staden till de svårtillgängliga djungelområdena i östra Honduras. Exempelvis vittnade den svenskättade flygaren Charles Lindbergh om ”en vit stad” i området.

En av de seriösare anspråken på att ha hittat den mytiska platsen gjordes i våras och rapporterades i National Geographic. Arkeologer hade kartlagt stora områden med igenväxta torg, odlingsmarker, vallar, stenskulpturer och en jordpyramid. Exakt var dessa låg har hållits hemligt för att undvika plundrare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.