Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 03:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hongkong-bor-trotsade-forbud-och-hedrade-offren-pa-himmelska-fridens-torg/

Världen

Hongkong-bor trotsade förbud och hedrade offren på Himmelska fridens torg

Bild 1 av 3 Tusentals Hongkong-bor samlades i Victoria Park för att hedra offren vid massakern på Himmelska fridens torg. Det trots att polisen inte gett de tillstånd.
Foto: Isaac Lawrence/AFP
Bild 2 av 3 Tusentals Hongkong-bor samlades i Victoria Park för att hedra offren vid massakern på Himmelska fridens torg. Det trots att polisen inte gett de tillstånd. Demonstranterna satt med social distans.
Foto: Anthony Wallace/AFP
Bild 3 av 3
Foto: AFP

Tusentals Hongkong-bor trotsade på torsdagen polisens förbud och hedrade offren för massakern på Himmelska fridens torg 1989. Efter en lugn inledning slog kravallpolis till och grep flera deltagare i stadsdelen Mong Kok. 

Det började precis som det brukar. En värdig, lugn ceremoni där Hongkongs invånare tänder ljus för att hedra offren vid massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989. Det är en ovanlig manifestation på kinesiskt territorium till minne av en händelse som är tabu i Fastlandskina. Alla inlägg på sociala medier som kan tänkas ha något med 4 juni raderas fortare än kvickt och i historieböckerna är händelsen utraderad.

Men i Hongkong har invånarna tillåtits minnas offren med en ljusceremoni varje år. Fram tills i år då arrangörerna fick nej, med motiveringen att covid-19 inte tillåter folksamlingar på fler än åtta personer. 

Ändå vällde tusentals Hongkong-bor in i Victoria Park där ceremonin traditionellt hålls. Även på andra håll i Hongkong samlades invånare. De tände ljus, ropade slagord som ”frihet åt Hongkong” och klev över de barrikader som polisen satt upp. På Victoria Parks fotbollsplaner satt människor med god social distans mellan sig och polisen höll sig på avstånd.

Men efter några timmar utbröt vid det här laget välbekanta scener i Hongkong. Polis och demonstranter drabbade samman i stadsdelen Mong Kok där några aktivister försökte blockera en väg. Polisen svarade med pepparspray och flera greps.

Tusentals Hongkong-bor trotsade på torsdagen ett förbud och hedrade offren vid Himmelska Fridens torg genom att tända ljus.
Tusentals Hongkong-bor trotsade på torsdagen ett förbud och hedrade offren vid Himmelska Fridens torg genom att tända ljus. Foto: Isaac Lawrence/AFP

Bland Hongkong-bor finns en rädsla att i år kan vara sista året en sådan här manifestation kan hållas. De pekar på den nationella säkerhetslag som klubbades av nationella folkkongressen i Peking förra veckan och som de fruktar kommer att användas för att tysta oliktänkande och sätta stopp för den proteströrelse som rasade i Hongkong flera månader förra året.

De känner hur Peking i ett allt snabbare tempo stärker sitt grepp om Hongkong och tror egentligen inte på att coronaviruset är den verkliga orsaken till att årets ljusvaka förbjöds. 

– De använder coronaviruset som en ursäkt. Framöver tror jag de kommer att förbjuda oss för alltid, säger Ted Hui, prodemokratisk politiker till Hongkong Free Press.

Han tillhör den grupp parlamentariker som tidigare under dagen med stinkbomber och andra objekt försökte fördröja omröstningen av en lag som förbjuder vanära av den kinesiska nationalsången. Men det hjälpte inte. Efter att brandmän städat upp i kammaren röstades lagen igenom av Pekingvänliga ledamöter som har en majoritet i Hongkongs lagstiftande församling. När lagen träder i kraft riskerar de som inte respekterar nationalsången upp till tre års fängelse och böter på motsvarande 60.000 kronor. 

När lagen träder i kraft riskerar de som inte respekterar nationalsången upp till tre års fängelse och böter på motsvarande 60 000 kronor.

Också det är ett bakslag för demokratirörelsen i Hongkong som ser lagen som ytterligare ett tecken på hur yttrandefriheten blir alltmer inskränkt och centralregeringen i Peking går mot full kontroll över staden. 

Under torsdagskvällen hördes de vanliga slagorden som ”stand by Hongkong” och ”Hongkong democracy now”. Men nu krävde demonstranterna också självständighet, ”en nation, ett Hongkong” i en tydlig motståndshandling till säkerhetslagen där alla typer av självständighetssträvanden är förbjuda. 

Lee Cheuk-yan, ordförande för organisationen bakom ljusvakan, uppmanade till kamp mot säkerhetslagen – som många befarar blir dödsstöten för Hongkong som en fri stad.

– Låst oss höja vårt ljus, låt oss kämpa för frihet tills slutet av våra liv. Gör motstånd mot den nationella säkerhetslagen, manade Lee Cheuk-yan.

Ämnen i artikeln

Hongkong
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt