Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 16:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hongkong-demonstranter-hangs-ut-pa-rysk-webbsida/

Världen

Hongkong-demonstranter hängs ut på rysk webbsida

Foto: Vincent Yu/AP

PEKING. En rysk webbsida publicerar detaljerade personuppgifter om regeringskritiska demonstranter och journalister i Hongkong. På Twitter har nära tusen trollkonton stängts ner, misstänkta för att bedriva påverkansarbete för den kinesiska regeringens räkning. Striden om Hongkong pågår för fullt i cyberrymden.

Även på söndagen blev det våldsamt i Hongkong när kravallpolis och demonstranter drabbade samman. 

Men kampen mellan demonstranterna och Pekingvänliga krafter pågår inte bara på gatorna, utan även på internet. 

I veckan rapporterade den tyska nyhetskanalen Deutsche Welle om en webbsida med rysk domän som publicerar personlig information om demonstranter och journalister i Hongkong. Där finns bilder, telefonnummer, födelseår och i vissa fall demonstranternas adresser. Webbsidan uppmuntrar allmänheten att dela med sig av information om människor som ”förstör Hongkong”.

Vem som ligger bakom sidan är oklart. Men flera kinesiska statliga medier har uppmuntrat sina följare på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, att dela information om webbsidan i sociala medier. 

En av de som hängts ut på den ryska sidan skriver på Facebook att han misstänker att den kinesiska polisen bidragit med information till sidan. Personen ska tillfälligt ha frihetsberövats av kinesisk polis som hittade bilder från Hongkong-protesterna i hans telefon. Polisen bad honom att skriva ner sin bostadsadress. Han skrev ner en falsk adress. Samma adress fanns sedan på webbsidan intill hans övriga uppgifter.

Hongkongs ansvarige minister för personlig integritet, Stephen Wong, har enligt South China Morning Post fördömt att personuppgifter publicerats, och har sagt åt webbsidan att ta bort all information av den arten. Men på söndagen fanns fortfarande uppgifter om regeringskritiska demonstranter kvar.

Läs mer: Kritik mot Kinas ambassad för svartmålning av svensk journalist 

Bild 1 av 4
Foto: Kin Cheung/AP
Bild 2 av 4
Foto: Kin Cheung/AP
Bild 3 av 4
Foto: Vincent Yu/AP
Bild 4 av 4
Foto: Kin Cheung/AP

Uthängningen av regeringskritiska demonstranter på den ryska domänen är bara ett exempel på hur striden om Hongkong pågår på nätet. Tidigare i veckan stängde Twitter 936 trollkonton misstänkta för att på uppdrag av den kinesiska regimen ha spridit desinformation om protesterna. Även Facebook tog bort 15 konton på sin plattform och Youtube stängde över 200 kanaler. 

Kontona som Twitter stängt bröt mot företagets ”manipulationsregler”. De hade som syfte att underminera proteströrelsens legitimitet, enligt Twitter. 

I inlägg på de aktuella kontona jämfördes demonstranter med kackerlackor, medan journalister som bevakar proteströrelsen anklagas för att vara korrupta. 

Twitter, Facebook och de flesta andra sociala medier som används i andra delar av världen är förbjudna i Kina. Att en del av kontona har skötts från Kina utan VPN, en teknik som gör att man kan komma runt förbudet, visar att staten ligger bakom, enligt Twitter.

Att den kinesiska regimen jobbar hårt på att ändra bilden av det som pågår i Hongkong är uppenbart. Staten har också betalat för annonser i flera tidningar, däribland DN, för att få ut sitt budskap.

På senare tid har tidningar kopplade till Kommunistpartiet ökat sin aktivitet på Twitter och Facebook. Bland annat har de betalat på annonsutrymme på Twitter, något som Twitter meddelade att man inte längre kommer att tillåta. 

Trollkontona på Twitter gjorde inlägg på flera språk och verkade i vissa fall vara uppköpta på den skuggmarknad som finns för att vinna inflytande på sociala medier. Där kan konton som tidigare publicerat inlägg med ett helt annat innehåll plötsligt byta karaktär. The New York Times som granskat konton som sprider Pekingtrogna inlägg konstaterar att flera av dessa tidigare mest twittrat länkar till sidor med pornografi. 

Framgången med kontona verkar ha varit begränsad. Inläggen har inte fått särskilt stor spridning.