Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hongkong-firar-nyar-med-nya-protester/

Världen

Hongkong firar nyår med nya protester

Demonstranter i Hongkong på tisdagen. Foto: Isaac Lawrence/AFP

Tusentals demonstranter bildade långa mänskliga kedjor på flera platser i Hongkong medan nyårskvällens mörker föll över staden.

TT Text

Polisen har förberett sig för eventuella oroligheter och myndigheterna har av säkerhetsskäl ställt in de populära fyrverkericeremonierna för första gången på ett decennium.

– I år blir det inga fyrverkerier, men det blir förmodligen tårgas någonstans, säger 25-årige Sam, som arbetar inom IT-branschen.

– För oss känns det inte riktigt som nyår. Vi måste göra motstånd varje dag.

Längs Nathan Road, en viktig väg i området Kowloon, bildade demonstranter en kedja som sträckte sig flera kilometer. Många höll upp skyltar med budskapet ”Låt oss fortsätta kämpa tillsammans under 2020”.

Protesterna inleddes i juni som en reaktion mot ett senare skrotat lagförslag om att tillåta utlämningar av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Men de kom snabbt att utvecklas till en bredare demokratirörelse.

Rörelsen har stöd av 59 procent av stadens invånare, enligt en opinionsmätning som Reuters beställt av institutet Hong Kong Public Opinion Research Institute. Bland de svarande uppger en tredjedel att de har deltagit i demonstrationer mot stadens styre.

Hongkongs högsta politiker Carrie Lam säger i ett videoinspelat nyårstal att över sex månader av oroligheter orsakat sorg, ilska och besvikelse.

– Låt oss gå in i 2020 med ett nytt löfte: att återställa ordningen och samförståndet i samhället. Så att vi kan börja om på nytt, tillsammans, säger Lam.

Läs mer: Hongkongs rika granne där pengar övertrumfar demokrati