Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 10:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hongkong-forbjuder-demonstranter-att-maskera-sig/

Världen

Hongkong förbjuder demonstranter att maskera sig

Flera byggnader har vandaliserats och bränder har startats. Foto: Mohd Rasfan/AFP

Hongkong har infört maskeringsförbud för demonstranter, för att försöka kväsa protesterna. Förbudet ser ut att få motsatt effekt. 

Strax innan det skulle träda i kraft vandaliserade aktivisterna en rad byggnader och startade bränder medan polisen svarade med tårgas. 

En 14-årig pojke uppges ha skjutits i benet – tillståndet ska vara allvarligt.

Omedelbart efter förbudsbeskedet gick aktivisterna ut på gatorna. De uppmuntrade andra att bära mask i protest mot regeringen.

Demonstranterna vandaliserade banker, stationer och andra byggnader. Bilder visar en hållplats som står i lågor och bränder som rasar på andra håll i staden, enligt uppgifter från BBC och South China Morning Post.

Kravallpolis har kallats in för att stävja demonstrationerna. Polisen har avfyrat tårgas och hotat skjuta gummikulor. Hela tunnelbanenätet har stängts av säkerhetsskäl, sedan en rad stationer och tåg satts i brand och skadats på andra sätt.

En 14-årig pojke uppges ha skjutits med skarp ammunition i Yuen Long, ett av Hongkongs administrativa distrikt, uppger en sjukvårdskälla till South China Morning Post. Källor till Sky News och AP uppger att han ska ha skjutits i låret och att tillståndet är allvarligt – men att det är oklart om han träffats av skarp ammunition eller en gummikula och vem som avfyrade kulan.

Hongkongpolisen medger att en polis använt skarp ammunition i Yuen Long. Enligt polisen blev mannen attackerad av en stor grupp demonstranter, bland annat ska två brandbomber ha kastats mot honom.

”Polisen föll till marken, han avfyrade ett skott eftersom hans liv var i allvarlig fara”, uppger polisen i ett uttalande – men skriver inte om någon träffades. 

Polisen har uppmanat människor på gatorna att bege sig hemåt. 

– Det är farligt här, gå hem, skrek en polis på en plats i staden.

Det är genom att åberopa särskilda befogenheter som kan användas vid krissituationer (emergency powers) som Hongkongs ledare Carrie Lam beslutat att införa ett maskeringsförbud, skriver flera internationella medier. 

Uppgifterna bekräftades av Lam på en presskonferens klockan 10 på förmiddagen, svensk tid, och förbudet trädde i kraft klockan 18 svensk tid, midnatt i Hongkong. De som bryter mot förbudet riskerar ett års fängelse, uppger Sky News.

En domare i Högsta domstolen har nekat två aktivisters begäran om att tillfälligt upphäva förbudet.

Demonstranterna har använt sig av masker av flera skäl – för att dölja sina identiteter och för att skydda sig mot tårgas. Det nya förbudet omfattar alla typer av maskering, bland annat ansiktsmålning, om människor närvarar vid folksamlingar med fler än 50 deltagare. Människor som bär mask av hälsoskäl eller för att det krävs i deras yrkesutövning undantas dock från förbudet.

Bild 1 av 2 Polisen använder tårgas.
Foto: Mohd Rasfan/AFP
Bild 2 av 2 Kravallpolis i insats mot demonstranter.
Foto: Nicolas Asfouri/AFP

Syftet med förbudet är att dämpa de allt våldsammare demonstrationerna på Hongkongs gator, som bland annat ledde till att en ung man sköts i bröstet tidigare i veckan, något som i sin tur kastade mer bränsle på brasan, med demonstranter som utlovat hämnd. 

– Polisbrutaliteten blir bara allvarligare och att ett beslut om maskeringsförbud är bara till för att hota oss att sluta med våra protester, säger en av de protesterande, en 27-årig finansarbetare, till Reuters. 

Demonstrant i Hongkong den 1 oktober. Foto: Mark Ralston/AFP

Enligt BBC är den lag som Carrie Lam stöder sig på för att införa maskeringsförbudet från kolonialtiden, och har inte använts sedan det var upplopp i staden 1967.

Carrie Lam motiverar åtgärden med att ”våldet förstör staden” och att myndigheterna måste agera. 

Det är inte heller klart hur regeringen ska kunna upprätthålla ett maskeringsförbud i en stad där många invånare använder skyddsmask dagligen av andra skäl, för att skydda sig från förkylningar och influensor. Det blev vanligt efter epidemin med lungsjukdomen Sars 2003. 

Regeringskritiska demonstrationer har sedan i somras pågått och intensifierats i samband med firandet av Kinas 70-årsfirande. 

Hongkongborna protesterar mot att den kinesiska regeringen lägger sig i Hongkongs styre, trots löften om att principen ”ett land, två system” skulle gälla när den forna brittiska kolonin vid sekelskiftet återfördes till Kina.