Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 15:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hongkong-laddar-for-protester-nar-kina-firar-70-ar/

Världen

Demonstrant skjuten av polis i Hongkong

09:34. Hongkong laddar för protester när Kina fyller 70 – DN är på plats och pratar med demonstranter.

HONGKONG. I Peking firas landets 70-årsdag med en rekordstor parad – i Hongkong pågår samtidigt våldsamma kravaller där ilskan riktas mot Kina.

En demonstrant sköts i bröstet med skarp ammunition av polis under en sammandrabbning, rapporterar flera medier. Händelsen bekräftas av polis.

Det är första gången en demonstrant skjutits av polis under de senaste månadernas protester, rapporterar AP som fått uppgifterna från en poliskälla.

Nyhetsbyrån beskriver händelsen via ett videoklipp på sociala medier. Där syns hur en grupp demonstranter kastar saker mot kravallpoliser som jagar dem. En polis som omringats drar sin pistol och skjuter en person, som faller till marken. Andra demonstranter flyr då platsen.

Polisen har bekräftat att man avlossat varningsskott, men även att man skjutit en 18-årig man i axeln. Enligt South China morning post (SCMP), beklagar polisen händelsen i en video på Facebook. Man beskriver skotten som avfyrade i nödvärn och manar samtidigt demonstranterna till lugn.

”Vi uppmanar upprorsmakare att omedelbart sluta begå lagbrott, för vi kommer att upprätthålla lagen strikt”, säger de enligt SCMP.

I sociala medier cirkulerar bilder från en händelse där en blödande man klagar på bröstsmärtor och bilder på när han får vård på gatan. En källa till på sjukhuset säger till SCMP att den 18-årige mannen har förts till sjukhus, att kulan har avlägsnats från hans kropp och att hans chanser är goda.

DN:s utsända på plats beskriver ”rena bombardemanget” utanför regeringsbyggnaden i staden. Demonstranter har enligt bland annat SCMP kastat brandbomber och ryckt gatstenar från marken. Polisen använder både vattenkanoner och tårgas som de kastar från taket. 

Polisen i Hongkong har varnat för en ”väldigt våldsam attack” under tisdagen. Flera gator och mängder av affärer har stängts av och successivt har mer än en tredjedel av tunnelbanenätet – ett 30-tal stationer – stängts av, liksom över 20 shoppinggallerior. 

https://twitter.com/ChungyanChow/status/1178949800030375936

EU har manat till lugn och återhållsamhet i ljuset av det eskalerande våldet.

”Medan positiva steg initialt tagits för dialog mellan medborgare och andra delar av samhället, behövs fler åtgärder för att återupprätta förtroende”, säger Maja Kocijancic, talesperson för EU, enligt AFP.

Sex tusen poliser har satts ut i Hongkong för att möta demonstranterna som myndigheten sagt har ”mycket farliga planer”. Vid 15.30-tiden hade man avfyrat tårgas på fyra olika platser där demonstrationer pågår, även vattenkanoner har tagits till för att skingra demonstranterna som på sina håll beskylls för att kasta frätande vätska och bensinbomber mot polisen. Tv-kanalen TVB hävdar att två av dess anställda har fått syra på sig.

https://twitter.com/hkpoliceforce/status/1178931507936677889

Klädda i svart och viftandes med Hongkong-flaggor där den röda bakgrundsfärgen bytts ut mot svart, började demonstranter samlas i centrala Hongkong på tisdagseftermiddagen. ”Kämpa för Hongkong, befria Hongkong”, skanderade de när de i en protest som inte fått tillstånd av polisen började marschera längs gatorna med paraplyer som också var symbolen för protesterna 2014 då de först användes som skydd mot polisernas pepparsprej.

Läs mer: Kinas jubileum en rekordstor styrkedemonstration

– Det här är en sorgens dag. Vi är besvikna på polisen och regeringen som vi tycker lurar folket. Att Kina har ett påkostat firande för att folkrepubliken fyller 70 år i dag tycker vi är en ironi. Här i Hongkong har vi problem. Vi känner att våra friheter och mänskliga rättigheter är på väg bort, säger en ung man som kallar sig Matthew.

Bild 1 av 6
Foto: Mehdi Chebil
Bild 2 av 6
Foto: Mehdi Chebil
Bild 3 av 6
Foto: Gemunu Amarasinghe/AP
Bild 4 av 6 Svartklädda demonstranter samlas i Wan Chai.
Foto: Mehdi Chebil
Bild 5 av 6 Ovanligt folktomma gator i Hongkong på tisdagen.
Foto: Mehdi Chebil
Bild 6 av 6 Polisen skjuter tårgas mot demonstranter i distriktet Tsuen Wan.
Foto: Philip Fong/AFP

I North Canal, ett område på Hongkong-ön där många migranter från Fastlandskina bor, har flaggor som markerar jubileet satts upp. Här har tidigare flera våldsamma sammandrabbningar mellan kritiker till regeringen och anhängare skett. Under tisdagsförmiddagen stod flera polisbilar parkerade längs vägen. 

– Det kommer säkert hända saker här senare under dagen. Just nu har jag på mig en vit tröja för att inte orsaka några upprörda känslor. Men jag kommer inte våga ha butiken öppen när demonstrationerna startar. Då kanske jag byter om till svart och ansluter till protesterna, sa Val, som har en butik som säljer klockor i området, till DN tidigare under dagen. 

Svart är färgen på kläderna som demonstranterna som är emot regeringen och Peking kommer att bära. De demonstrerar mot Kinas ökade inflytande i Hongkong och är rädda att de friheter som utlovades vid överlämnandet från Storbritannien är på väg bort. 

– Vi är här för att kämpa för vår frihet. Regeringen lyssnar inte på folket och polisen slår våra ungdomar, säger miss Lamm.

Hongkong överlämnades från Storbritannien till Kina 1997. Men många Hongkong-bor identifierar sig inte med det kinesiska styret. 

– Visst, vi är en del av Kina. Men det betyder inte att vi måste älska kommunistpartiet. Vi respekterar ett land, två system. Men den principen verkar död nu. Nu har de en uppvisning i Kina, men i Hongkong är vi rädda för att bli som andra städer i Kina, säger Ms Lamm.

Bild 1 av 2 Ett gigantiskt porträtt av Kinas president Xi Jinping paraderas runt Himmelska fridens torg.
Foto: Greg Baker/AFP
Bild 2 av 2 Militärparad i Peking på tisdagen.
Foto: Ng Han Guan/AP

Protesterna har pågått ända sedan juni och på tisdagen kan de överskugga det välplanerade firandet i Peking där en rekordstor militärparad manifesterade 70-årsjubileet. Kommunistpartiet hoppas visa upp bilden av ett enat land och ingjuta patriotism hos medborgarna. Det är särskilt viktigt i tider när handelskriget med USA och stigande fläskpriser dämpar ekonomin. 

Men i Hongkong gör de som är kritiska till det kinesiska styret allt för att hindra bilden av harmoni och framgång. De vill att världens blickar riktar sig mot dem, inte Kina. 

Hongkongs politiska ledare Carrie Lam befann sig i Peking för att delta i firandet där. Matthew Cheung, som ersatte henne under flaggceremonin i Hongkong, sade att policyn ”ett land två system”, som ger Hongkong en speciell administrativ status i Kina, har gynnat Hongkong. Samtidigt fördömde han protesterna för att vara våldsamma och för att försämra ekonomi. 

Läs mer: Kinas jubileum en rekordstor styrkedemonstration