Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-24 02:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hongkong-samlar-sig-for-nya-protester/

Världen

Tiotusentals i nya protester i Hongkong

01:00. Därför protesterar miljoner i Hongkong – DN förklarar.

Tiotusentals regimkritiska demonstranter tog till gatorna i Hongkong på söndagen och några av dem drabbade samman med polis efter en ny protestmarsch. Demonstranternas plan var att visa sitt missnöje för besökande turister från Fastlandskina.

De tre tidigare stora demonstrationerna som inleddes för flera veckor sedan har fått begränsad uppmärksamhet i Kina, där censur blockerat merparten av nyheterna om tumultet i Hongkong. Kinesiska medier har beskrivit protesterna som ett våldsamt försök att sätta moderlandet i gungning. 

Därför vill demonstranterna nu för första gången vända sitt budskap direkt mot de kinesiska turisterna, med en marsch som ska avslutas på den nyöppnade tågstationen West Kowloon som binder samman Hongkong med Fastlandskina.

Enligt organisatörerna samlade söndagens demonstration 230.000 personer medan polisen uppgav att det rörde sig om 53.000, skriver The Independent. Demonstrationen inleddes lugnt och fredligt.

Foto: Hector Retamal/AFP

Samtidigt stod omkring 1.000 poliser var redo att möta demonstranterna och somliga vägar hade stängts av temporärt, samtidigt som kollektivtrafiken letts om på vissa sträckor. West Kowloon hade till stor del stängts av, av rädsla för att situationen skulle bli våldsam när demonstranterna kom fram till tågstationen.

Vid 23-tiden lokal tid möttes demonstranterna av avancerande kravallpolis. Tusentals demonstranter, utrustade med paraplyer som skydd, skanderade: ”Ge er av nu! Ge er av nu!”

Paraplyerna har blivit ett tecken för kampen mot kinesisk kontroll över Hongkong.

Bakgrunden till protesterna i miljonstaden – de största i regionen sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989 – är ett lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till bland annat Fastlandskina. Förslaget har dragits tillbaka, men protesterna har fortsatt och utvecklats till ett allmänt missnöje med Hongkongstyret och dess högsta politiker Carrie Lam. 

Torbjörn Petersson: Protesterna visar Hongkongbornas kokande ilska