Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hongkong-star-infor-for-nya-massprotester/

Världen

Hongkong står inför för nya massprotester

Nya protester väntas i Hongkong på onsdagen. I söndags intog enligt organisatörerna över en miljon demonstranter gatorna. Foto: Todd Darling

PEKING. Nya massprotester i Hongkong mot den kritiserade lag som ledaren Carrie Lam vill införa väntas genomföras på onsdagen. Alltifrån picknick utanför regeringsbyggnader till stängda affärer kommer att prägla gatubilden. Men Carrie Lam ger sig inte, tvärtom varnar hon dem som strejkar och uppmanar dem att tänka på ungdomens framtid.

Hongkongbornas ilska över planerna på en ny lag som tillåter misstänkta brottslingar att lämnas ut till Fastlandskina har långt ifrån avtagit. På onsdag när lagen behandlas i parlamentet en andra gång planeras alla möjliga kreativa protester. 

Här finns upprop i sociala medier om att bilda en ring runt parlamentet, för att hindra politikerna från att komma in. Ett annat förslag är att ha picknick utanför regeringsbyggnader. Området är ett utmärkt ställe att äta sin medhavda matsäck på, enligt inbjudan som lockat över 10.000 personer.

Till ovanligheterna hör att flera tunga affärsledare, vanligtvis ovilliga att stöta sig med etablissemanget, sluter upp bakom protesterna och varnar för att den nya lagen kommer att försvaga Hongkongs ställning som ett av världens största finanscentrum. Flera mindre företag och restauranger stänger dessutom igen och uppmanar sina anställda att protestera. ”Hongkong är sjukt, vi önskar att Hongkong blir friskt igen”, som ett företag skriver och uppmuntrar sin personal att protestera.

Precis som i söndags spänner engagemanget över hela samhället. Busschaufförernas fackförening har beordrat sina anställda att lätta på gasen och inte köra snabbare än 20–25 kilometer i timmen i protest mot den nya lagen. Även en del skolor stänger och flera tusen lärare har sagt att de ska demonstrera. 

Men än så länge visar Hongkongs ledare Carrie Lam inga tecken på att ge vika. Tvärtom, på tisdagen varnade hon företag och skolor som deltar i strejken för att agera överilat. De bör i stället tänkta på ungas framtid och trygghet, enligt Lam. 

Men Lam är pressad. En opinionsmätning gjord av Hongkongs universitet visar att stödet för henne är lägre än någonsin. Och hon får räkna med ytterligare motstånd framöver. 17 juni har kritiker till lagen hotat med att utlysa en generalstrejk.

Läs mer:

Jason Y Ng: Hongkong är en utrotningshotad art i supermaktens skugga 

Marianne Björklund: Kina stärker greppet om Hongkong