Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 21:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hongkongbor-riskerar-livstid-for-regimfientlig-verksamhet/

Världen

Hongkongbor riskerar livstid för regimfientlig verksamhet

Foto: AP

Kinas nya säkerhetslag för Hongkong har trätt i kraft, redan innan dess invånare kände till dess innehåll fullt ut.

Lagen innehåller stränga straff för regimkritik i form av ”omstörtande verksamhet”, försök till att bryta sig fri från Kina och för kontakt med utländska krafter.

– Det är mycket dystert, säger sinologen Torbjörn Lodén som bott i Hongkong i flera omgångar.

TT Text

På tisdagen förklarade Peking innehållet i de nya lagar samtidigt som säkerhetslagen började gälla i Hongkong.

Straffen i den nya säkerhetslagen kan vara upp till livstids fängelse, skriver nyhetsbyrån Reuters. Lagen gäller alla som befinner sig i Hongkong, även utlänningar. Den övertrumfar befintlig lagstiftning i den särskilda administrativa regionen. Dessutom tar Peking över den juridiska kontrollen av ”komplexa” fall som hotar rikets säkerhet.

Därmed är tiden över för uppgörelsen om ”ett land, två system” som beslöts när Storbritannien lämnade Hongkong för 23 år sedan.

Lagen och åtgärderna bryter mot överenskommelsen. Peking har inte stått för sina löften, och det är anledning att formellt och skarpt kritisera Peking, säger Torbjörn Lodén som verkat akademiskt i Hongkong under många år. Många av hans nära vänner är djupt skakade över utvecklingen. 

– Ledarna i Peking kunde inte tolerera demokratirörelsen i Hongkong, säger Lodén som också varit kulturråd på svenska ambassaden i Peking.

Enligt lagen kan även terrorhandlingar bestraffas med upp till livstidsfängelse. Skadegörelse av vissa fordon och viss utrustning betraktas i den nya lagen som terrorism.

Också företag eller organisationer kan straffas enligt lagstiftningen. Demokratirörelsen Demosisto avslutade hela sin verksamhet strax innan lagen infördes. Ickestatliga utländska organisationer och medier ska enligt lagen kunna kontrolleras hårdare.

Avlyssning ska användas för att övervaka misstänkta.

Livstids fängelse finns också i straffskalan för dem som bedömts ha ingått i maskopi med utländska krafter.

Flera huvudstäder, London och Washington i täten, överväger nu motåtgärder och sanktioner mot Kina. Men frågan är om insatserna kan förändra Pekings inställning.

Professor emeritus Lodén är tveksam, men understryker betydelsen av skarpa internationella reaktioner. Han vill nu iaktta hur lagarna används i Hongkong i praktiken och hur reaktionerna är.

Han höjer också blicken, och funderar med oro på hur framtiden ser ut i den redan bistra relationen mellan Kina och det Taiwan som de kinesiska ledarna ser som en del av Folkrepubliken.

Samtidigt ser han en fara i att isolera Kina:

– Jag känner vrede. Men jag tror inte att det är bra att kapa banden till Kina och isolera landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt