Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hongkongpolisen-pa-gransen-till-totalt-sammanbrott/

Världen

Hongkongpolisen: På gränsen till totalt sammanbrott

Foto: Anthony Wallace/AFP

Protesterna i Hongkong har gått in i en än mer våldsam fas, efter att en demonstrant sköts i magen av polis på måndagen. 

Demonstranter har tänt eld på en man och en polis har tagits ur tjänst efter att ha kört en motorcykel in i en folkmassa. 

Under tisdagen har protesterna fortsatt med oförändrad styrka. 

Under tisdagen har demonstranterna åter gått ut på gatorna i Hongkong. Efter måndagen, som bedöms som den våldsammaste dagen hittills sedan protesterna startade för fem månader sedan, har skolor, köpcentrum och andra verksamheter tvingats hålla stängt i Hongkong, enligt South China Morning Post

De protesterande har blockerat vägar runt om i staden och bussar och bilar har vandaliserats och bränts. Vid en tunnelbanestation kastades en bensinbomb ned på spåret och andra stationer har demolerats. 

Bild 1 av 2
Foto: Dale De La Rey/AFP
Bild 2 av 2 Demonstrationerna under tisdagen.
Foto: Philip Fong/AFP

Hongkongs polis sade på tisdagen att demonstranternas våld gör att staden är på väg mot ”gränsen till totalt sammanbrott”, skriver Reuters.

Polisen har i sin tur använt en stor mängd tårgas mot demonstranterna. En polis har tagits ur yttre tjänst efter att ha kört en motorcykel in i en folkmassa. I ett filmklipp som fått stor spridning tycks en annan polis uppmana sina kollegor att sikta mot huvudet när de skjuter demonstranter. Uttalandet har fördömts av Hongkongs polischef Fang Chi-kin.

Våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis har skett på olika håll i staden under tisdagen, framför allt kring universiteten, som har blivit en samlingsplats för de protesterande. Demonstranterna har slängt bensinbomber och använder matbord och stolar från idrottsarenan som sköldar. Studenter och anställda på universiteten i staden har försökt medla mellan de protesterande och polisen.

190 av de 287 personer som greps på måndagen var studenter.

Bild 1 av 2 Demonstrationerna under tisdagen.
Foto: Philip Fong/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Anthony Wallace/AFP

Under måndagskvällen fördes en 57-årig man till sjukhus med allvarliga skador, efter att demonstranter hällt brandfarlig vätska på honom och tänt på. Mannen fick andra gradens brännskador och befinner sig fortfarande på sjukhus.

Våldet eskalerade efter att en polis sköt en demonstrant, en 21-årig man, i magen. I ett filmklipp från händelsen ses skotten avlossas, till synes utan provokation. 21-åringen fördes till sjukhus med allvarliga skador, under tisdagen har hans tillstånd stabiliserats men han är kvar på sjukhus. Han är nu gripen, misstänkt för otillåten sammankomst.

Hongkongs ledare Carrie Lam kallade de som uppmanat till protester på tisdagen för att vara ”extremt själviska”, i ett uttalande.

– Jag har märkt att människor, var de än må vara i livet, är hängivna till sin egen ståndpunkt och de kommer inte att vika sig för våld och radikalism, sade hon på tisdagen.

Foto: Anthony Wallace/AFP

Både USA och Storbritannien har utryckt sin oro över de senaste dagarnas upptrappning i Hongkong. 

”Vi fördömer våld från alla parter, ger vårt deltagande till våldets offer, oberoende av deras politiska övertygelse och uppmanar alla parter – polis och demonstranter – att behärska sig”, skriver det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Kina har svarat på de båda ländernas fördömanden och anklagar USA och Storbritannien för hyckleri. 

”Den hatiska bränningen av en man har spritt oro och panik bland Hongkongs invånare. Om länder som USA och Storbritannien är emot våld så som de säger, varför fördömde de inte tydligt en sådan attack mot civila?” säger Geng Shuang, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.