Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hongkongs-ledare-lam-varnar-demonstranter/

Världen

Fyra personer frihetsberövade efter oroligheter vid Hongkongs flygplats

Bild 1 av 2 Poliser med batonger på flygplatsen i Hongkong.
Foto: Vincent Yu/AP
Bild 2 av 2 Demonstranter blockerar en gate på flygplatsen.
Foto: Manan Vatsyayana/AFP

Hundratals demonstranter har samlats på Hongkongs flygplats för att demonstrera. 

På tisdagen anlände polis till flygplatsen och använde pepparsprej mot demonstranter. Minst fyra personer frihetsberövades, enligt CNN.

All incheckning vid Hongkongs internationella flygplats ställdes in under dagen. 

Under tisdagseftermiddagen samlades hundratals demonstranter för femte dagen i på Hongkongs internationella flygplats sedan proteströrelsen uppmanat människor att ansluta sig till massaktionen.

Sky News rapporterade tidigare under dagen hur det blev kaotisk när svartklädda aktivister strömmade till den regeringskritiska protesten. 

Vid 17.30, lokal tid, att stänga alla incheckningar på flygplatsen. Samtidigt ockuperade, enligt AP, demonstranter ingångarna till flygplatsen. Senare under dagen kom beskedet att samtliga avgångar ställs in. Passagerare uppmanas att inte komma till flygplatsen så länge protesterna fortgår, rapporterar NBC News.

Under kvällen anlände kravallpolis till platsen, rapporterar CNN. Minst fyra personer frihetsberövades av polis.

En man omringades i flera timmar av demonstranterna som anklagade honom för att vara polis, rapporterar CNN:s reporter. Mannen fördes sedan ut ur flygplatsen av vårdpersonal. 

På bilder från flygplatsen sågs de svartklädda demonstranterna sittandes på golvet. Flera höll upp skyltar med budskap riktade mot myndigheterna. Då och då utbrast demonstranterna i kör: ”Hong Kong for freedom, Hong Kong for freedom”. Här och var syntes bekymrade resenärer som försökte ta sig genom folkmassorna.

Tisdagen var andra dagen i rad som Hongkongs flygplats tvingades ställa in flyg på grund av protesterna som fortsätter. Under en presskonferens varnande Hongkongs chefsminister för att utvecklingen är ohållbar:  

– Våld, oavsett om det är användande av våld eller överseende med våld, kommer att pressa Hongkong mot en väg utan återvändo, det kommer att kasta Hongkong in i en mycket oroande och farlig situation, sade hon. 

Carrie Lam såg ut att kämpa mot tårarna, skriver South China Morning Post.

Hon pressades av journalister som flera gånger avbröt henne, men hon duckade för frågor om hon var trängd av Peking eller om hon fullt ut kunde skrota det pausade lagförslaget om att kunna utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Hon försvarade också polisens insatser och sade att polisen stod inför extremt svåra omständigheter.

– Tänk efter en minut, titta på vår stad, vårt hem. Vill ni verkligen se den hamna i en avgrund? sade hon.

Bild 1 av 2 Demonstranter med lapp för ena ögat. Ett sätt att uttrycka avsky mot att polisen på söndagen ska ha skjutit en kvinna i ögat med blyhagel.
Foto: Vincent Thian/AP
Bild 2 av 2 Demonstranter delar ut flygblad till passagerare på Hongkongs internationella flygplats.
Foto: Philip Fong/AFP

Det var i måndags som trafiken ställdes in för första gången på grund av den sittdemonstration som sedan i fredags pågått i terminalerna på en av världens mest trafikerade flygplatser.

Ilskan över polisens hårda ingripande under helgens gatuprotester fick allt fler att ansluta sig och tusentals demonstranter samlades i lokalerna.

Oron ökar för att Peking ska göra något drastiskt för att få stopp på protesterna. Den har spätts på av filmklipp i måndags som visar en kolonn med grönmålade militärpolisfordon i Shenzhen på andra sidan gränsen till Fastlandskina. Fordonen samlades utanför en stor arena på andra sidan bukten från Hongkong.

Officiella kinesiska medier skriver om kolonnen och konstaterar att militärpolisernas uppgift bland annat är att bekämpa upplopp.

Men militära experter South China Morning Post talat med säger att det handlar om reguljära aktiviteter.

– Regeringen har upprepade gånger sagt att den bara ska blanda sig i om det blir omfattande kravaller och om Hongkongs ledning ber om hjälp, säger Pekingbaserade Zhou Chenming.

Dixon Sing Ming, statsvetarprofessor vid Hongkongs vetenskapliga och tekniska universitet, säger att det sannolikt handlar om ”psykologisk krigföring”.

På tisdagskvällen twittrade Donald Trump att den amerikanska underrättelsetjänsten informerats om att kinesiska trupper närmar sig gränsen till Hongkong. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1161325870516264961