Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hopp om FN-resolution om kriget i Syrien

USA:s utrikesminister John Kerry hoppas på en snar FN-resolution om nästa steg i samtalen om en lösning på Syrienkrisen, och hyser också hopp om en kommande vapenvila.

Det sade han efter tisdagskvällens möten i Moskva med sin ryske kollega Sergej Lavrov och Rysslands president Vladimir Putin.

USA och Ryssland kommer att arbeta tillsammans och i samma riktning i Syrienfrågan, sade John Kerry.

Enligt Kerry handlade samtalen inte främst om vad som på kort sikt ska hända med Syrien och president Bashar al-Assad, utan de var fokuserade på den politiska övergången till ett annat styre, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kerry lade till att USA klargjort USA:s hållning att det vore ohållbart om Assad satt kvar vid makten.

John Kerry sade efter mötet med Putin att USA är redo att tillsammans med Ryssland arbeta för att förgöra IS, Islamiska staten.

Kerry hoppas på att det snart ska vara möjligt att få igenom en FN-resolution om nästa steg i förhandlingarna om Syrien, och dessutom på att ett avtal om vapenvila ska kunna uppnås.

Enligt John Kerry är Ryssland medvetet om USA:s oro för att de ryska flygattackerna även kan slå ut även den moderata syriska oppositionen.

Sergej Lavrov, som kallade samtalen "substantiella" sade att han kommit överens med John Kerry om att fortsätta arbeta med en gemensam lista på terrorgrupper i Syrien.

Sedan tidigare är Ryssland och USA överens om att Nusrafronten och Islamiska staten inte ska få delta i några fredssamtal.

USA och Ryssland har även diskuterat utbyte av information om sina respektive antiterroroperationer i Syrien.

Samtalen om Syriens framtid mellan Kerry och Lavrov kommer att fortsätta på fredag i New York, sade Lavrov efter mötet.

De ryska farhågorna om att USA försöker isolera Ryssland kommenterades av John Kerry på tisdagskvällen med att så inte är fallet.

Och för både internt och externt bruk fanns i till exempel Russia Today, rubriker i en triumferande ton, som "Ryssland isolerat? Kerry i Moskva för att möta Lavrov. 20:e samtalet under 2015".

De båda utrikesministrarna samtalade också om Ukraina. Enligt Kerry var diskussionerna konstruktiva. Ju snabbare Minskavtalet kan genomföras, ju snabbare kan sanktionerna hävas, sade Kerry efter mötet.

Tongångarna före mötet mellan Kerry och Lavrov var försiktigt positiva från båda parter:

– Även när vi haft olika meningar har vi kunnat samarbeta effektivt om särskilda frågor. I dag hoppas jag att vi ska kunna hitta en gemensam grund, sade USA:s utrikesminister John Kerry före mötet med Lavrov.

Lavrov varnade indirekt USA för att agera på egen hand:

– Vi lyckas bara om vi arbetar tillsammans, sade Lavrov.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.