Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hopplöst för Rubio på hemmaplan

Foto: Paul Sancya/AP

MIAMI. Marco Rubio avslutade sin Floridakampanj inför sina allra trognaste anhängare – i sina egna hemkvarter i West Miami. De gör sig inga föreställningar om att han ska vinna, men ber för honom och säger att de älskar honom. Rubio väntas lida ett förödmjukande nederlag i tisdagens primärval, när Donald Trump av allt att döma tar alla Floridas 99 delegater.

En megafon på uteplatsen vid en fritidsgård. Kontrasten är nästan sorglig: när Donald Trump höll sitt valmöte på en amfiteater utanför Miami på söndagskvällen flög han in över området i helikopter. De mer än 6.000 åhörarna hade värmts upp med Pavarottis röst i ”Nessun dorma”. Det påminner om en rockkonsert.

När Marco Rubio kliver ut ur sin turnébuss i bostadskvarteren i West Miami är det till blek syntpop ur skräniga högtalare, inför några hundra personer och ett litet internationellt pressuppbåd som har samlats. Rubio kliver upp på en liten scen och eftersom mikrofonen inte fungerar håller han sitt korta tal i en megafon. Han ser trött men lättad ut, han är hemma nu.

– Vi ska vinna det här valet! Det är ett viktigt val och jag ville vara här i kväll. Jag var just förbi kampanjkontoret där över hundra personer fortfarande sitter och ringer runt för att få folk att rösta. Jag kan inte nog uttrycka min tacksamhet över vad de, ni, gör. Hur många av er har redan röstat?

Publiken ropar: Ja!

– Hur många av er kan tänka er att ägna morgondagen åt att få fler att rösta?

Ja!

Bakom Rubio håller någon upp en skylt där det står: ”DUMP TRUMP”.

– Vart jag än går och vad jag än blir kommer jag alltid att vara en son av det här området.

Resten av talet håller han på spanska.

President i USA blir Rubio sannolikt inte, i vart fall inte i den här valvändan. Troligare är att han förlorar också sin egen hemstat, när Florida går till primärval på tisdagen. Donald Trump har ett försprång på mellan 17 och 24 procentenheter och visar sig det stämma tar han delstatens alla 99 delegater. Det vet förstås Rubio, som inte heller är i närheten av att vinna någon av de andra fyra delstater som också röstar den 15 mars.

På ena sidan av fritidsgården ligger en kvadratisk liten grön park, med lummiga träd och en gräsmatta. På övriga sidor ligger enplansvillor i ett rutnät av lugna gator. Trafiklederna löper runt om. Rubios folk har T-tröjor med hans namn och plakat där det står ”Por un futuro mejor”. Många av dem har kubanska rötter, precis som Rubio.

Jess Yescalis har varit volontär för Rubio ända sedan han kampanjades för senaten 2010.

– Jag blev så imponerad av honom då, och jag ville gärna hjälpa till. Donald Trump fångar upp folks ilska, visst, men att identifiera problem löser dem inte. Rubio har lösningar och han levererar politik. Men ur de hundratals tal som han har hållit under det senaste året är det de kanske 20 minuter som han har ägnat Donald Trump som har fått medial uppmärksamhet, säger han med viss bitterhet.

– Rubio har en vision av Amerikas roll i världen. Han är positiv, förklarar han och är tyst en sekund innan han säger:

– Och vi får se, det är långt kvar till Cleveland.

Cleveland, Ohio, där partikonventet fastställer nomineringen i juli.

Nydia Sagre, som medan hon sitter på en provisorisk, låg läktarbänk väntar på Rubio förklarar hur hon ser framtiden.

– Jag tror inte att Trump nomineras, men blir det han kommer jag inte att stödja honom. Jag kan inte föreställa mig att vi får en president. Han har ingen aning. Och alla förolämpningar.

Marco Rubio, däremot, skulle kunna ena partiet och kongressen, svarta, latinos, unga, äldre, alla, tror Nydia Sagre, som är sjuksköterska någonstans i övre medelåldern.

– Om Trump nomineras kommer jag att rösta på Hillary – men nu verkar hon ju också ha problem. Bernie? Jag vet inte. Jo, kanske. Han förolämpar i alla fall ingen. Jag vet att han är socialist, men han skulle nog glida åt mitten om han blev president.

Sagres väninna skakar på huvudet, aldrig skulle hon rösta på en demokrat. Bernie Sanders skulle vara skäl nog för henne att motvilligt lägga sin röst på Trump.

Alla jag pratar med på fritidsgården där Rubio håller sitt sista framträdande ser med förskräckelse på Donald Trump. En person säger att han är vettskrämd vid tanken på Trump, en annan att det vore en skam för USA om han valdes och en tredje, en juvelerare i marinblå kostym med breda slag, säger att amerikaner på resa kommer att få stora problem utomlands om de förknippas med Donald Trump.

Christian Camara, som är strateg på en libertariansk tankesmedja i Tallahassee och just nu volontär för Rubiokampanjen, kallar Trump för en ”politisk agnostiker”. En sådan är för honom omöjlig att stödja och han tycker inte att John Kasich är konservativ nog.

– Visst har Rubio en uppförsbacke, men han har slagit ur underläge och vunnit förut, här i Florida. Jag ska inte svära på det, men som jag ser det i dag kommer jag inte att stödja Trump. Till syvende och sist är det en president vi ska välja, inte en diktator eller en monark. Donald Trump är splittrande och destruktiv för partiet och vår demokrati. Och att värna landet är viktigare än partiet.

Marco Rubios folk hoppas att deras favorit överraskar och vinner i Florida, så att han kan gå vidare och bidra till att fälla Donald Trump på konventet. Det är fortfarande möjligt; i flera delstater har väljare som bestämmer sig sent ofta valt Rubio. Donald Trumps supportrar har bestämt sig för länge sedan.

Men de flesta är också realister, som Maya Dandrinos, som föddes på Kuba och känner gemenskap med familjen Rubio:

– Jag har alltid stöttat honom. Jag hoppas att han vinner, men gör han inte det – tja, Marco är ung. Han kommer att gå vidare. Jag kommer att rösta på honom om han vill bli guvernör.

Efter sitt tal tar Rubio folk i hand och skriver autografer med spritpenna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.