Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 23:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hotellet-i-pakistan-genomsoks-efter-attentatsman/

Världen

Hotellet i Pakistan genomsöks efter attentatsmän

Hotellet Pearl Continental. Foto: Banaras Khan/AFP

Minst fem personer dödades i lördagens attack mot ett lyxhotell i sydvästra Pakistan. Säkerhetsstyrkor genomsöker hotellet i jakten på attentatsmän, och skottlossning uppges fortfarande höras från platsen.

Rätta artikel

Minst fem personer ska ha dödats i attacken på hotellet i hamnstaden Gwadar, av dem tre säkerhetsvakter och två ur hotellpersonalen.

Knappt ett dygn efter attacken hade tre av hotellets fyra våningar genomsökts. Under striderna ska attentatspersonerna ha ringats in i rikting mot en trappa som ledde till översta våningen, och säkerhetsstyrkor koncentrerar nu sökandet dit. Polisen ville på söndagen inte uppge om några gärningsmän hade gripits eller dödats.

Vittnen uppger för Reuters att sporadisk skottlossning fortfarande hörs från hotellet.

Premiärminister Imran Khan fördömer attacken.

”Sådana försök, speciellt i Baluchistan, syftar till att sabotera våra ekonomiska projekt och vårt välstånd”, säger Imran Khan i ett uttalande.

Det var på lördagen som minst fyra beväpnade personer, klädda i arméuniformer, stormade femstjärniga Pearl Continental i hamnstaden Gwadar Attacken inträffade strax före klockan 17 lokal tid (14 svensk tid).

Hotellet ligger på en höjd på en halvö som utgör en stor del av staden och frekventeras till större delen av utländska gäster, framför allt kineser. Enligt lokala myndigheter var byggnaden dock tom när attacken inträffade.

Den separatistiska organisationen Baluchistans befrielsearmé har tagit på sig ansvaret för attacken och säger i ett uttalande att angreppet var riktad mot ”kineser och andra utländska investerare”. Den kinesiska ambassaden i Islamabad fördömer attacken och berömmer den pakistanska armén för sin "heroiska insats".

Provinsen Baluchistan är Pakistans största men också den fattigaste.