Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 09:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hotellkedja-ska-betala-miljardbelopp-till-las-vegas-offer/

Världen

Hotellkedja ska betala miljardbelopp till Las Vegas-offer

Bild 1 av 2
Foto: John Locher/AP
Bild 2 av 2 Bild från polisingripande i Las Vegas-attacken 1 oktober 2017.
Foto: John Locher/AP

Motsvarande ungefär åtta miljarder kronor ska betalas ut till offren i masskjutningen i Las Vegas 2017. Det bekräftade hotellkedjan som äger Mandalay Bay, hotellet i Las Vegas därifrån skottdådet utfördes, på torsdagen.

En förlikning mellan MGM Resorts International och offren i Las Vegas-skjutningen för två år sedan nåddes på torsdagen, rapporterar CNN. Sammanlagt mellan 730 och 800 miljoner dollar – motsvarande ungefär åtta miljarder kronor – ska betalas ut till offren och deras familjer.

Enligt pressmeddelandet som MGM Resorts skickade ut på torsdagen ska förlikningen inte ses som att hotellkedjan erkänner ansvar för masskjutningen.

– Vårt mål har alltid varit att lösa dessa saker så att vårt samhälle och offren och deras familjer kan gå vidare i läkningsprocessen, säger MGM:s vd Jim Murren och tillägger att han hoppas att en utdragen rättstvist kan undvikas.

Förlikningen uppges sätta punkt för de hundratals stämningar i olika stater som gjorts mot hotellkedjan MGM Resorts efter Las Vegas-dådet. Offren har menat att hotellet misslyckades med att skydda de tusentals personer som besköts inne på ett konsertområde som hotellet äger.

Hotellkedjan stämde i sin tur över 1.000 offer, för att hävda sin ansvarsfrihet i masskjutningen. 

Robert Eglet, som är en av de advokater som företräder offren, säger att överenskommelsen är ett viktigt steg för offren. 

– Inget kan ta tillbaka de liv som förlorats eller göra ogjort fasorna som så många utsattes för den dagen, men den här förlikningen innebär en rättvis kompensation för tusentals offer och deras familjer, säger han.

Skjutningen i Las Vegas är den dödligaste i amerikansk historia. 58 personer dog och hundratals skadades när den 64-årige Stephen Paddock beväpnad med helautomatiska vapen öppnade eld från sitt hotellfönster mot människor som samlats på en musikkonsert i närheten. 

Skottdådet pågick i över tio minuter. Senare hittades Paddock död i sitt hotellrum med en självförvållad skottskada i huvudet. Polisen hittade även ett tjugotal skjutvapen och kunde också konstatera att han tagit med sig ett tiotal väskor till rummet över flera dagar, skriver CNN. 

Dagarna efter dådet ifrågasattes hotellets säkerhetsprocedurer av Las Vegas polischef Joseph Lombardo. Hotellet ifrågasatte i sin tur polisens version av händelserna 1 oktober.