Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hovrätten ger Assange avslag

Svea hovrätt slår fast att Julian Assange ska fortsätta att vara häktad. Men åklagarna får kritik för att utredningen stannat av. Hovrätten trycker nu på för att Assange ska förhöras i London.

De rättsliga turerna om Wikileaksgrundaren Julian Assange kommer att fortsätta. Det är det enda som kan sägas med säkerhet efter torsdagens hovrättsbeslut.

Assange, misstänkt för sexbrott i Sverige, befinner sig sedan sommaren 2012 på Ecuadors ambassad i London.

När han ville att tingsrätten skulle häva häktningen fick han avslag. Och beskedet från Svea hovrätt var detsamma.

Däremot uppmanar hovrätten åklagarsidan att pröva ”alternativa vägar” för att föra förundersökningen framåt.

– Det är deras skyldighet om utredningen stannat upp, och det har den ju i det här fallet, säger hovrättsrådet Niclas Wågnert.

Vad menas med alternativa vägar?

– Det avgör åklagaren. Ett sätt vore ju att förhöra honom i London.

Per E Samuelson, Assanges svenska advokat, talade med sin klient i telefon efter hovrättens beslutet på torsdagen:

– Han reagerade med besvikelse förstås, samtidigt reagerade han med fortsatt självförtroende och tillit till att ha rätten på sin sida.

Assange gav också Samuelson instruktionen att gå vidare till Högsta domstolen.

Han tar hovrättens uppmaning till åklagarsidan att förhöra Assange i London som ett tecken på att även rätten inser att åklagarna är ute på hal is.

– Indirekt har vi fått rätt men hovrätten har inte haft det juridiska civilkuraget att sätta ner foten som den borde ha gjort och upphäva häktningsbeslutet.

Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, anser att hovrätten markerar tydligt mot åklagarna i målet.

– Man måste se det som en ganska skarp markering och att det finns en del kritik. Åklagarna har en skyldighet att driva det här framåt, det ligger inte i någons intresse att det inte händer något i målet, säger han.

TT har sökt överåklagare Marianne Ny, men hon ger inga intervjuer.

I ett uttalande skriver hon om hovrättens uppmaning att pröva nya vägar:

”Det har varit ett komplicerat läge och vi har kontinuerligt övervägt frågan. Som hovrätten påpekar finns det all anledning att fortsätta överväga hur målet ska drivas vidare”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.