Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 15:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hrw-cyklonoffer-tvingas-byta-sex-mot-mat/

Världen

HRW: Cyklonoffer tvingas byta sex mot mat

En matleverans från FN:s livsmedelsprogram WFP har nått den extremt drabbade kuststaden Beira. Foto: Deborah Nguyen/AP

Närmare 2 miljoner människor i Moçambique är ännu i behov av livsmedel och mediciner efter cyklonen Idai förra månaden. Mäktiga män har utnyttjat situationen och tvingat kvinnor att sälja sina kroppar för att få vad de behöver för att överleva, rapporterar människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Ossi Carp
Rätta artikel

– När han kom placerade han säckarna på marken, började ta sig på sin grej och sade att nu var det min tur att tacka honom. Jag sade till mina barn att gå hem till min vän och när de gått låg jag med honom, berättar en kvinna i HRW-rapporten.

Gärningsmannen är en företrädare för regeringspartiet Frelimo som administrerar biståndsfördelningen. HRW har samlat flera liknande berättelser som vittnar om att lokala ledare på flera håll i Moçambique utnyttjar extremt nödställda kvinnor i cyklonen Idais efterdyningar, också i de tältläger som satts upp för alla tiotusentals människor som förlorat sina hem.

– Sexuellt utnyttjande av kvinnor som kämpar för att ge mat åt sina familjer efter cyklonen Idai är motbjudande och grymt, och måste stoppas omedelbart. Myndigheterna bör omedelbart utreda rapporter om kvinnor som tvingas byta sex mot mat och lämpligen straffa den som missbrukar sin maktposition för att utnyttja och begå övergrepp mot kvinnor, säger HRW:s regionala chef Dewa Mavhinga i rapporten.

Läs mer: Moçambique stålsätter sig inför ny cyklon

Idai for fram med omkring 55 meter i sekunder och mycket stora nederbördsmängder. De materiella skadorna har uppskattats till omkring 10 miljarder kronor men mer pressande är att, enligt FN:s barnfond Unicef, 1,85 miljoner människor är i akut behov av hjälp. En miljon av dem är barn och långt mer än hälften av de övriga är kvinnor.

FN:s livsmedelsprogram WFP säger sig ha levererat mat till en miljon människor och flera andra organisationer har bistått Moçambiques utsatta befolkning. Men flera platser är svåra att nå och i vissa fall måste man överlämna ransoneringsansvaret till lokala ledare som ibland utnyttjat saker som att listorna oftast bara innehåller familjers manliga företrädare.

– Moçambikiska myndigheter är förpliktigade att säkerställa att alla får det skydd de behöver i det här läget, även utsatta kvinnor som riskerar sexuellt utnyttjande och övergrepp. Katastrofhjälp ska ges gratis till alla i behov och regeringen ska tillsammans med hjälparbetare se till att biståndsdistributionen aldrig används som en möjlighet till att begå övergrepp, säger Dewa Mavhinga.