Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Htin Kyaw vald till president i Burma

Foto: Romeo Gacad/AFP

Fredspristagaren Aung San Suu Kyis nära vän och medarbetare Htin Kyaw har blivit vald till president i Burma, rapporterar AFP.

Aung San Suu Kyi blev den första att lägga sin röst när parlamentet skulle utse Burmas första civila statschef på mer än 50 år av militärt styre. Htin Kyaw kammade hem segern med 360 av 652 röster.

Kyaw är en nära allierad till Aung San Suu Kyi, vars Nationella demokratiförbundet (NLD) vann en jordskredsseger i det historiska valet i november då partiet fick cirka 80 procent av rösterna.

Den 69-årige tidigare universitetsläraren Htin Kyaw är i dag chef för Suu Kyis välgörenhetsstiftelse. Han har varit vän med Suu Kyi sedan de gick i skolan ihop och arbetade en tid som hennes chaufför.

Foto: Omröstning i parlamentet. Foto: Romeo Gacad/AFP

Burmas nya president kommer att ta över efter presidenten och den tidigare juntageneralen Thein Sein i slutet av månaden.

En klausul i Burmas författning hindrar Aung San Suu Kyi att själv ta över presidentposten. Men hon har gjort klart att hon kommer att styra landet genom ett ombud.

Har länge styrts av militären

Burma, eller Myanmar som den avgående militärregimen kallar landet, ligger i Sydöstasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien.

Landet hade i fjol drygt 52 miljoner invånare. Huvudstaden heter Naypyidaw.

Burma koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948.

Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010 då en viss demokratisering inleddes.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp.

Källor: NE, Landguiden

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.