Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/human-rights-watch-vietnam-lar-unga-att-homosexualitet-ar-en-sjukdom/

Världen

Human Rights Watch: Vietnam lär unga att homosexualitet är en ”sjukdom”

En blomma i regnbågsflaggans färger under en prideparad i Hanoi i Vietnam 2016.
En blomma i regnbågsflaggans färger under en prideparad i Hanoi i Vietnam 2016. Foto: Hau Dinh/AP

Homosexualitet är en sjukdom och en psykisk åkomma. Det får vietnamesiska barn lära sig i skolan, enligt en rapport från Human Rights Watch.

Nu riktar människorättsorganisationen kritik mot regeringen för ha att struntat i lagar som ska förhindra stigma, diskriminering och mobbning. 

Ungdomar i Vietnamn får fortfarande lära sig både i hemmet och i skolan att homosexualitet är en ”sjukdom” och en ”psykisk sjukdom” – som kan behandlas och botas, enligt en rapport som människorättsorganisationen Human Rights Watch publicerade på onsdagen. 

Trots att det finns en lagstiftning vars syfte är att skydda och stötta hbtq-rättigheterna i Vietnamn får skolbarn fortfarande lära sig att homosexualitet är någonting dåligt.

En konsekvens av detta är att hbtq-ungdomar utsätts för mobbning, verbala trakasserier och i vissa fall för fysiskt våld, enligt rapporten som Human Rights Watch har sammanställt.

En 18-årig homosexuell elev berättar i en intervju med organisationen att hans biologilärare beskrev homosexualitet som en sjukdom, enligt rapporten. 

En annan ungdom berättar att under en lektion, där undervisningen handlade om familj och äktenskap, ska en lärare ha sagt: 

”Homosexualitet är en sjukdom och det är väldigt dåligt.”

Enligt en skolrådgivare har ungdomarna en stor press på sig att vara heterosexuella.  

Människorättsorganisationen kräver nu att regeringen ser till att man följer den lagstiftningen som ska skydda och stötta hbtq-rättigheterna. 

Organisationen anser dock att den starka och aktiva rörelsen har stärkt rättigheterna för hbtq-människorna de senaste åren i Vetnamn.  

– Regeringens agerande har dock hittills inte officiellt återspeglat dessa förändringar, säger Graeme Reid på människorättsorganisationen, enligt The Guardian, och fortsätter: 

– Ett resultat av den tröga politiska förändringen är sociala uppfattningar som i många fall fortfarande blir förknippade med föråldrade och felaktiga ramverk - till exempel den utbredda uppfattningen att attraktion av samma kön är en diagnos av psykiskt hälsotillstånd. 

År 2015 skapade Vietnamn rubriker över hela världen när folket röstade för att låta människor som genomgått en könskorrigering registrera sig under sitt nya kön. 

Trots att landet förklarades som en av de mest framåtsträvande i sydöstra Asien, har Vietnam fortfarande inte godkänt lagförslaget som krävs för att verkställa det, enligt The Guardian.