Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 08:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/humanitara-laget-oroar-fn-infor-turkisk-invasion/

Världen

Humanitära läget oroar FN inför turkisk invasion

Kutdiska kvinnor protesterar i syriska Ras al-Ayn vid gränsen till Turkiet. Foto: AP

FN:s chef för humanitärt bistånd är orolig över vad som kan hända i norra Syrien, där det stora al-Hol-lägret ligger, vid en turkisk invasion. ”Oavsett vilka som har kontrollen måste de ta praktiskt ansvar för lägret, annars kan inte FN hjälpa till”, säger Mark Lowcock till DN.

I juli skrev chefen för FN:s organ för katastrofbistånd Ocha, Mark Lowcock, en larmrapport om den humanitära krisen i den syriska provinsen Idlib, som utsatts för månader av bombangrepp trots att den utsetts till ”zon för nedtrappning”.

Nu är han bekymrad över vad som kan hända med de över 700.000 människor som lever i de angränsande områden i norra Syrien som kan beröras av en kommande turkisk invasion.

Inom området ligger fånglägret al-Hol, där 70.000 kvinnor och barn lever, varav hälften är under 12 år. Flera av barnen har svenska föräldrar.

– I de fall folk har begått brott måste det bli rättsprocesser. Men ingen kan påstå att kvinnorna och barnen i al-Hol är en del av terrorismproblemet, säger Lowcock.

Mark Lowcock betonar att vilken makt som än får kontrollen över norra Syrien måste ta ansvar för fånglägret al-Hol. Foto: Nicklas Thegerström

Mark Lowcock vill inte ta ställning till vilken aktör som är att föredra. Han spekulerar inte heller över hur ett turkiskt övertagande skulle utspela sig i området och påverka lägret.

– Men oavsett vilka som har kontrollen måste de ta en del praktiskt ansvar för al-Hol, annars kan inte FN hjälpa till.

– Det vi vill är att folk i nöd där ska ha tillträde till humanitär hjälp och att väpnad konflikt ska undvikas.

Den 30 oktober har FN:s särskilda sändebud till Syrien Geir Pedersen sammankallat 150 personer från alla sidor i Syrienkonflikten till en konstitutionell kommitté i Geneve. Det är ett led i att uppfylla säkerhetsrådets resolution 2254 om en politisk lösning av konflikten.

Det är första gången Bashar al-Assads regim i Damaskus och oppositionen kommit överens om att ta något gemensamt steg.