Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 08:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hundratal-gripna-nar-gula-vastarna-protesterade-i-bryssel/

Världen

Över 400 gripna när gula västarna protesterade i Bryssel

Bild 1 av 3 Foto: Aris Oikonomou/AFP
Bild 2 av 3 Foto: ARIS OIKONOMOU
Bild 3 av 3 Foto: ARIS OIKONOMOU

BRYSSEL. Proteströrelsen de gula västarna blockerade delar av Bryssel och flera andra knutpunkter i Belgien under lördagen. Över 400 personer hade på lördagseftermiddagen gripits av polisen.

Pia Gripenberg
Rätta artikel

De gula västarnas uppror har senaste veckorna spridit sig från Frankrike till Belgien. På lördagen protesterade runt tusen personer, nästan alla iförda de färgstarka västarna, under flera timmar i kvarteren runt EU-kommissionen och Europaparlamentet. 

Till skillnad från förra veckans mer familjära tillställning i Bryssel, som sedan urartade i kravaller där bland annat en polisbil brändes, var det denna lördag nästan enbart män bland demonstranterna. 

Men polisen var bättre förberedd denna gång. Gatorna runt Europakvartaren var vid lunchtid avspärrade med taggtrådshinder. Tunnelbanestationerna i området var avstängda, liksom flera butiker och restauranger.

Emellanåt utbröt våldsamheter när demonstranter kastade flaskor, stenar och andra föremål mot polisen. Den svarade med vattenkanoner och tårgas.

https://twitter.com/lesoir/status/1071394453817036801

Vid 16-tiden rörde sig en grupp gula västar runt Europaparlamentet och läget uppgavs vara spänt. Vid gula västarnas första demonstration i Bryssel, fredagen den 30 november, var det tvärtom flera demonstranter som bar EU-flaggan vid sidan av Belgiens flagga och Valloniens.

Över 400 personer hade gripits under lördagen på flera platser i Bryssel. Många greps redan före demonstrationerna startade, enligt polisen i förebyggande syfte.

Även på andra håll i Belgien protesterade de gula västarna, vilket de har gjort i ett par veckor nu. Till skillnad från i Bryssel och i Frankrike har dessa manifestationer inte varit våldsamma. De som protesterat har främst blockera stora trafikkorsningar eller bensinstationer.

På lördagen blockerade gula västar i Vallonien bland annat två motorvägar på gränsen till Frankrike.

I Belgien vänder sig de gula västarna bland annat mot skattetrycket, som är det näst högsta i EU efter Frankrike, och kräver premiärminister Charles Michels avgång.