Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 20:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hundratal-vitvalar-och-spackhuggare-slapps-ur-ryskt-valfangelse/

Världen

Hundratal vitvalar och späckhuggare släpps ur ryskt ”valfängelse”

Vitvalen, även kallad beluga, återfinns bara i de nordliga världshaven och sattes 2008 upp på ”rödlistan” över utrotningshotade arter. Arkivbild. Foto: Itsuo Inouye/AP

88 vitvalar och elva späckhuggare har varit instängda i trånga bassänger ända sedan de infångades förra sommaren för misstänkt illegal vidareförsäljning till Kina.

Efter höjda röster om djurplågeri meddelar nu Ryssland att valarna ska släppas.

Fredrik Tano
Rätta artikel

– Uppmärksamheten från en omtänksam allmänhet, ekologer och boende i regionen har varit väldigt viktig. I dag finns alla anledningar att säkerställa frisläppandet av dessa gisslantagna marina däggdjur, säger Dmitri Kobylkin, chefen för Rysslands departement för naturresurser, i ett uttalande.

”Valfängelset”, som det kommit att bli känt som, blev först uppmärksammat i november förra året när drönarbilder visade de många valarna instängda i trånga havsbassänger i en hamn i Srednyaya-bukten på den ryska östkusten, nära gränsen mot Nordkorea. 

https://twitter.com/siberian_times/status/1090119618650300417

Enligt organisationen International Marine Mammal Project (IMMP) fångades de hundratalet valarna in under sommaren 2018 i syfte att sälja vidare dem till akvarium, framför allt i Kina.

Enligt den ryska tidningen Novaya Gazeta är detta en multimiljonindustri, med priser uppemot och över 10 miljoner kronor per späckhuggare. När ”valfängelset” uppdagades kallade tidningen antalet för ” ett absolut rekord”, och skriver att de tillhör de fyra största ryska företagen på området.

I ett kritiserat beslut valde den ryska regeringen att tillåta fångst av totalt 13 späckhuggare under 2018, och 200 vitvalar får fångas in. Enligt Novaya Gazeta är dock 195 av dessa reserverade för nordliga ursprungsbefolkningar, så de knappa 90 vitvalarna som företagen fångat skulle alla behöva gå in i den kvot på fem stycken som reserverats för ”vetenskap”. 

Ryska myndigheter klassade fångsten av valarna som illegal och stoppade all vidareförsäljning. Men vad som skulle hända med dem istället var oklart, och valarna hamnade i vad National Geographic kallar ”juridisk limbo”.

I mitten av januari bjöd de ryska myndigheterna in forskare, veterinärer och miljöorganisationer för att bedöma valarnas hälsotillstånd.

Dmitri Lisitsyn, chef för organisationen Sakhalin Environment Watch, uppgav för National Geographic att valarna verkade ”lida oerhört”. Han berättade att arbetare vid anläggningen regelbundet bröt upp is som bildades vid ytan så att djuren skulle kunna andas.

– Vitvalarna är vana vid att leva i isiga vatten, men de är inte vana vid att vara fast i en tolv gånger tio meter stor bassäng med män som dunkar med spadar över deras huvuden, säger han till tidningen.

Ännu värre är det för späckhuggarna, menar han, som är vana vid att vandra söderut under vintern och nu visade tecken på förfrysning och andra hudskador.

https://twitter.com/siberian_times/status/1088768081340448773

Den första februari lämnade Environment Watch och två andra ideella organisationer in en anmälan mot tre olika ryska myndigheter, där de krävde att valarna släpptes. 

Nu meddelar regeringen alltså att så ska bli fallet, inom en ”väldigt snar framtid”.

– Den arbetsgrupp som skapats med olika departement kommer tillsammans med experter och forskare bedöma hur djuren kan fasas ut i det vilda efter att de har undersökts, säger Dmitri Kobylkin i sitt uttalande.