Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 07:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hundratals-frihetsberovade-efter-protester-i-egypten/

Världen

Hundratals frihetsberövade efter protester i Egypten

Demonstranter intill Tahrirtorget i Kairo på fredagen 20 september. Foto: AFP

Uppemot 500 personer har frihetsberövats i Egypten under de senaste dagarnas protester, rapporterar BBC. Myndigheterna i landet har ännu inte släppt några offentliga uppgifter om hur många som gripits.

Under fredagen bröt protester ut i flera egyptiska städer, i närheten av Tahrirtorget i Kairo samlades hundratals unga för att demonstrera mot den sittande presidenten Abd al-Fattah al-Sisi.

Egyptiska myndigheter har inte släppt några uppgifter om hur många som frihetsberövats i samband med protesterna. Men organisationen Egyptiska centret för ekonomiska och sociala rättigheter och en människorättsadvokat uppger för BBC att åtminstone 500 personer har frihetsberövats under de senaste dagarna. Samtidigt väntas den siffran stiga.

I helgen greps även den kända människorättsadvokaten Mahienour El-Massry som företrädde flera av dem som frihetsberövats under protesterna. Hon har tidigare dömts och suttit fängslad för politiska protester.

Under helgen har bilder och filmer från protesterna spridits på sociala medier, men händelserna har inte rapporterats i statliga medier. I stället menar de att bilder och filmer på sociala medier kommer från demonstrationer och protester under arabiska våren år 2011.

Helgens demonstrationer bröt ut efter en uppmaning från den egyptiske mångmiljardären Mohammed Ali. Han befinner sig på landsflykt i Barcelona där han driver en kampanj mot Egyptens regering via sociala medier.

I och med den arabiska våren 2011 störtades den dåvarande diktatorn Hosni Mubarak från makten och en politisk förändring påbörjades. Året därpå vann Muslimska brödraskapet fria val i landet men 2013 tog militären makten och sedan dess har Abd al-Fattah al-Sisi styrt landet med järnhand.

Läs mer:

Mångmiljonär fick egyptier att demonstrera

Egyptisk människorättsadvokat fängslad