Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 06:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hundratals-klimatstrejkade-med-greta-thunberg-utanfor-vita-huset/

Världen

Hundratals klimatstrejkade med Greta Thunberg utanför Vita huset

01:18. Miljöaktivisten Greta Thunberg och ytterligare hundratals miljömedvetna i alla åldrar och ett stort medieuppbåd samlades utanför Vita huset i Washington DC i USA på fredagen i en manifestation för miljön.

Greta Thunbergs USA-resa har nått Washington D.C. Hundratals unga samlades för att klimatstrejka med den numera världskända 16-åringen.

– För mig handlar det om att så många djur och ekosystemen påverkas av vad vi har orsakat, säger Claire MacQueen, 14, till The Guardian.

Som vanligt betyder fredag klimatstrejk för Greta Thunberg och nu har hon tagit sig till Vita huset i Washington D.C. Hundratals unga samlades med henne för att skolstrejka för klimatet.

Thunberg höll inget tal, men tackade alla som samlats för demonstrationen.

– Jag är otroligt tacksam för varenda en av er som samlats här, jag är stolt över er, säger hon enligt The Guardian.

– Ge aldrig upp, vi kommer att fortsätta!

Bild 1 av 3 Greta Thunberg demonstrerade utanför Vita huset i Washington D.C.
Foto: Nicholas Kamm/AFP
Bild 2 av 3
Foto: Susan Walsh/AP
Bild 3 av 3
Foto: Nicholas Kamm/AFP

Några av ungdomarna som deltog i demonstrationen var 14-åriga Bianca Pattison och Claire MacQueen. De hade lämnat mitt i bildlektionen och kom till Vita huset med färg på händerna.

– Jag tror att många av mina kompisar är oroliga över att när vi blir vuxna inte kommer att få uppleva samma saker som våra föräldrar fick med sina barn, säger Bianca Pattison till The Guardian.

– För mig handlar det inte om vad som händer med människan utan att så många djur och ekosystemen påverkas av vad vi har orsakat, tillägger Claire MacQueen.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1172566704695730178

Det har gått två veckor sedan klimataktivisten Greta Thunberg anlände New York efter att ha seglat över Atlanten. Sedan dess har hon bland annat klimatstrejkat utanför FN:s högkvarter och deltagit i det populära tv-programmet The Daily Show.

– Här känns det som att den globala uppvärmningen diskuteras som något att tro eller inte tro på, medan där jag kommer från är det snarare ett faktum, säger hon i programmet.

Foto: Nicholas Kamm/AFP

Nästa veckas skolstrejk väntas bli betydligt större. New Yorks borgmästare Bill de Blasio och stadens skolmyndigheter har ställt sig bakom en skolstrejk för miljön den 20 september, då elever i 1 700 skolor väntas strejka med Greta Thunberg.

Läs mer:

Greta Thunberg framme i USA – strejkade utanför FN 

Greta Thunberg i ”The Daily Show”: I Sverige är klimatförändringarna ett faktum