Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-11 19:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hundratals-koalor-har-dott-i-australiens-brander/

Världen

Hundratals koalor har dött i Australiens bränder

00:48. Koalans överlevnadsinstinkt vid terrängbränder är att klättra upp i toppen av ett träd och rulla ihop sig till en boll.

Terrängbränderna i Australien hotar landets bestånd av sårbara koalor – hundratals har blivit offer för lågorna. Nu har ett djursjukhus startat en insamling till en räddningsinsats. Koalan Kate var svårt uttorkad och brännskadad när hon hittades.

Bilder som Port Macquarie Koala Hospital har lagt ut på sociala medier visar hur koalan, som fick namnet Kate, törstigt lapar i sig vatten. Djursjukhuset är ett rehabiliteringscenter för koalor och har hittills tagit hand om några dussintal från det brandhärjade området, skriver australiska medier. 

Kate hittades för några dagar sedan svårt medtagen i Bellangry State Forest av en man som förde henne till Port Macquarie. Enligt centret har hon brännskador på alla fyra tassar och huvudet samt delar av kroppen. 

– Hon var svårt uttorkad när hon kom hit, säger en djurvårdare till CBS News.

Även en koala som fick namnet Paul har förts till centret där han vårdas med syrgas, vätska och bandage på de svedda fläckarna i den vanligtvis bruna pälsen. https://twitter.com/9NewsMelb/status/1194867558622650368?s=20

Terrängbränderna i sydöstra Australien har pågått i flera veckor och läget är fortfarande inte under kontroll. Fyra personer har hittills omkommit och hundratals hem har brunnit ned till marken.

Även om släckningsarbetet tillfälligt har underlättats av lägre temperaturer varnar räddningstjänsten för att situationen kommer att förvärras igen under den kommande veckan. Störst fara för nya bränder löper de norra delarna av New South Wales och södra Queensland. Där ligger temperaturen kvar på runt 35 grader och nya starka vindar är på väg.

Bränderna har dessutom haft en förödande effekt på djurlivet, bland annat i nationalparken Lake Innes där en koloni på runt 600 koalor har sitt habitat, däribland Kate. I dag tros drygt hälften av pungdjuren ha dött i lågorna. 

Enligt australiska Koalastiftelsen (AFK) finns bara cirka 43.000 koalor kvar i vilt tillstånd i landet, och antalet minskar stadigt. Koalan är listad som ”sårbar” och dess överlevnad hotas huvudsakligen av förstörelse av livsmiljön, bilar, hundar, sjukdomar och terrängbränder, uppger AFK.

Koalans överlevnadsinstinkt vid terrängbränder är att klättra upp i toppen av ett träd och rulla ihop sig till en boll. Men om elden inte släcks kan hela kolonier av djuret utplånas. Och det är på väg att hända nu med beståndet i delstaten New South Wales, befarar viltvårdare. 

Tusentals hektar av viktiga livsmiljöer för koalan har gått förlorade i bränderna runt Rappville, Wardell, Port Macquarie och Forster, och man beräknar att 60 till 70 procent av avelspopulationerna har slagits ut.

– Det är en mycket liten grupp som har överlevt och som kan få svårt att räcka till för att bygga upp beståndet igen. Koalor är inget djur som förökar sig snabbt, säger ekologen Stephen Phillips till abc.net

På Port Macquarie Koala Hospital har man startat en insamling för att kunna ge vård åt så många koalor som möjligt. Gensvaret har varit stort och många skriver på centrets Facebooksida där de ger stöd till deras insats. 

Enligt centrets ansvariga chef Cheyne Flanagan sätter man in sökinsatser så snart ett område är brandsäkrat. Samtidigt har hon inte mycket hopp om att de kommer hitta så många djur som har överlevt. 

– Det är en nationell tragedi att vi, som det ser ut, har förlorat en stor population av djuret. Det är så hemskt, säger hon till CBS News.   

Om bränderna inte stoppas utan fortsätter att sprida sig okontrollerat till fler koalahabitat befarar viltvårdare att koalan i Australien kommer att rödlistas som utrotningshotad, skriver CBS News.  

Sammanlagt har över 1,2 miljoner hektar mark brunnit i New South Wales sedan brandsäsongen inleddes i slutet av augusti. 

Jannike Kihlberg: Bränderna i Australien kommer inte som en överraskning 

Läs mer: Australiska myndigheter varnar för ”katastrofal” brandrisk