Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hundratals oskyldiga dömda till döden i USA

Foto: David J. Phillip/AP

Hundratals människor har dömts till döden i USA de senaste decennierna, trots att de varit oskyldiga. Det visar en ny studie i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Mellan 1973 och 2004 dömdes 7 482 människor till döden i USA. Enligt den nya studien, som forskare vid tre amerikanska universitet står bakom, var omkring fyra procent av dessa personer oskyldigt dömda.

Det motsvarar i så fall 299 personer som hamnat i ”death row” (de avdelningar i fängelser där dömda väntar på sina verkställigheten på dödsdomar) på felaktiga grunder.

Omkring en tredjedel av dessa fångar har senare benådats eller fått sina straff omvandlade till livstids fängelse. Men forskarna varnar för att deras statistiska beräkningar visar att det inte finns något säkert sätt att undvika att oskyldiga avrättas.

– Om du inte vill avrätta oskyldiga personer, ska du inte avrätta personer alls, säger professor Samuel Gross vid  Michigan Law School, som arbetat med studien, till nyhetsbyrån AFP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.