Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 16:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hundratals-papperslosa-arbetare-gripna-vid-rader-i-usa/

Världen

Hundratals papperslösa arbetare gripna vid räder i USA

Foto: Rogelio V. Solis/AP

USA:s gränsmyndighet ICE grep 680 papperslösa arbetare vid en räd mot anläggningar inom livsmedelsindustrin i Mississippi i onsdags.

Enligt myndigheterna är det största tillslaget någonsin i en amerikansk delstat. 

Nu uppger ICE att nästan hälften av de gripna har släppts, enligt The Hill

Onsdagens räd omfattade sju arbetsplatser i sex olika städer i södra Mississippi. Totalt greps omkring 680 papperslösa arbetare – de flesta av dem latinamerikaner.

– Även om vi är en nation av invandrare så är vi först och främst en nation med lagar. De måste komma hit legalt eller så ska de inte komma hit alls, sade åklagare Mike Hurst vid en presskonferens efter räden enligt NBC News

Han kritiserade samtidigt företag som använder sig av illegal arbetskraft. 

– Till de som använder illegala invandrare för konkurrensfördelar eller för att tjäna en snabb slant har vi något att säga: Om vi upptäcker att ni har brutit mot federal strafflagstiftning kommer vi att jaga er. 

På tv-bilder syns hur de gripna köar för att föras bort i bussar, medan vänner och anhöriga – däribland barn – tårögt tittar på, skriver TT. 

Knappt ett dygn senare har nu 300 av de gripna släppts, uppger ICE på torsdagen, enligt The Hill

Arbetare utan ett dokumenterat kriminellt förflutet eller en deporteringsorder hängande över sig kommer att ställas inför en domare och kan därefter komma att släppas. 

Om arbetarna har barn som bor i USA kommer de att placeras hos andra familjemedlemmar, i vissa fall kan föräldrarna släppas med elektronisk fotboja. 

Räden får kritik av den amerikanska människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center, som hävdar att den här typen av storskaliga operationer terroriserar och förstör samhällen. 

– För många av städerna där räderna ägde rum var det första skoldagen. Vi vet sedan tidigare genomföranden av sådana här migrationsoperationer att det kommer att finnas barn som går hem i kväll och deras föräldrar kommer att vara borta, säger Julia Solórzano vid människorättsorganisationen enligt CBS News.

Läs mer:

USA vill snabba på utvisning av migranter 

Tillslag mot migranter i USA har inletts 

Veckor utan dusch för migranter i USA-förvar – Pence: ”Tufft” läge