Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hundratals pojkar utnyttjades vid katolsk skola i Tyskland

Katolska körskolan Domspatzen i Regensburg.
Katolska körskolan Domspatzen i Regensburg. Foto: Alamy

Minst 547 pojkar utnyttjades sexuellt eller misshandlades på den prestigefyllda katolska körskolan Domspatzen i Tyskland. Det visar en rapport som presenterades på tisdagen, enligt mediebolaget DW.

De drabbade beskriver skolan som ”ett fängelse, helvetet eller ett koncentrationsläger”.

49 präster och lärare pekas ut i rapporten, nio av dem för sexuella övergrepp. Kyrkoledare ska ha skapat en tystnadskultur på körskolan Domspatzen i Regensburg vilket möjliggjorde att övergreppen fortsatte, enligt advokaten Ulrich Weber som ledde utredningen. Skolan har anor som går tillbaka 1.000 år i tiden.

Utredningen hittade 67 offer för sexuella övergrepp och över 500 offer för annat fysiskt våld, vissa av dem utsattes för både och. Många av de före detta eleverna på skolan ska ha beskrivit tiden som den ”värsta i sina liv, markerade av rädsla, våld och hjälplöshet”, enligt rapporten.

Före detta elever klev för första gången fram 2010 och berättade om de övergrepp som de utsattes för på körskolan. Vid 2013 hade 400 personer offentliggjort att de utsattes för våld på skolan.

Alexander Probst är en av dem. Han berättar för tyska tv-bolaget Deutsche Welle att våldet snabbt blev vardag när han började i den kända katolska skolan i tredje klass. Han och hans klasskompisar blev slagna och kränkta dagligen. Två år senare tvingade en lärare honom att delta i en hemlig grupp som läraren träffade för att röka, dricka alkohol och titta på porr tillsammans med. Strax därefter började också läraren att komma in i pojkarnas sovrum på nätterna och antasta dem sexuellt. Det ska enligt Alexander Probst ha hänt minst 100 gånger.

För honom slutade det med att han berättade om övergreppen för sin pappa, som genast lät honom sluta på skolan.

I början av året släppte han en bok om de övergrepp som han utsatts för.

– Jag har nu hittat min fred, och det betyder att jag hoppas att de på andra sidan (som begick övergreppen reds anm) hittar sin fred. Jag kommer att fortsätta att hjälpa när jag kan. Men det är inte längre drivkraften i mitt liv, och det känns skönt, säger han till DW.

Övergreppen pågick mellan 1945 och 1992. Från 1964 leddes skolan av Georg Ratzinger, storebror till före detta påven Benedictus. Georg Ratzinger har nekat till att ha känt till något om övergreppen. Men utredaren Ulrich Weber har vid fler tillfällen dömt ut det som mycket tvivelaktigt.

Förra året erbjöd kyrkan sig att betala mellan 5.000 och 20.000 euros i skadestånd till de drabbade. Det kommer nu att avgöras av en oberoende part. Inga rättsliga påföljder är dock att vänta eftersom brotten är preskriberade.

Läs mer: Döva elever utnyttjades av katolska präster i decennier

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.