Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hundratals-raddade-ur-tortyrbyggnad-i-nigeria/

Världen

Hundratals räddade ur ”tortyrbyggnad” i Nigeria

Byggnaden i Kaduna i norra Nigeria, där hundratals personer ska ha hållits fångade. Foto: STR/AFP

Hundratals personer har räddats ur en byggnad i den nigerianska staden Kaduna, där de uppges ha torterats och utsatts för sexuella övergrepp. 

De yngsta var bara fem år gamla. 

– Jag har tillbringat tre månader här med kedjor på benen, säger en av de utsatta personerna. 

Personerna hittades när polisen genomförde en räd i byggnaden efter ett tips om misstänkt aktivitet i vad som utåt sett var en koranskola. Enligt Reuters rör det sig om över 300 personer medan BBC uppger att det handlar om nästan 500.

Polisen beskriver byggnaden som ett tortyrhus med slaveriverksamhet. De drabbade uppger att de har torterats, utsatts för sexuella övergrepp och svultits. Många ska ha haft benen sammankedjade eller varit fastkedjade vid stora metallhjul för att förhindra att de flydde. En hel del ska även ha ärr på kroppen efter misshandel. 

– Det här stället är varken ett rehabiliteringscenter eller en islamisk skola, det kan man se med egna ögon. Barnen som samlats här kommer från hela landet... en del av dem, var till och med kedjade. De utnyttjades, dehumaniserades, det kan ni själva se, säger poliskommissarien Ali Janga.

Vissa ska ha varit fångna i flera år. 

En av personerna berättar att han suttit fastkedjad i byggnaden i tre månader. 

– Det här påstås vara ett islamiskt center, men att rymma härifrån medför hårda straff: de binder människor och hänger upp dem i taket för sådant, säger han till nigerianska medier enligt BBC. 

En del av fångarna var bara fem år. Barn har berättat för polisen att deras släktingar lämnat av dem vid byggnaden i tron att det var en koranskola. 

En person säger till Reuters att han är farbror till tre av barnen, som skickades till skolan efter att deras föräldrar hade dött. Han berättar att han blev misstänksam efter att familjen nekats att träffa dem. 

– Jag bad dem, de sade nej, att vi inte kunde träffa barnen förrän om tre månader. När vi åkte hem sade vi att det enda vi skulle göra var att rapportera det här till polisstationen, det är exakt vad vi gjorde, säger han. 

Minst sju personer har gripits, de flesta av dem är lärare. 

Islamiska skolor, Almajiris, är vanliga i norra Nigeria och det är inte ovanligt att fattiga föräldrar lämnar sina barn där. Skolorna har i åratal varit omgärdade av anklagelser om att barn tvingas tigga på gatorna och tidigare i år hotade regeringen att förbjuda inrättningarna. 

Läs mer: 

Nigeria evakuerar medborgare från Sydafrika 

Tio döda i hämndattack mot nigeriansk by