Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hundratals-skadade-i-valdsamheter-vid-kvinnomarsch-i-chile/

Världen

Hundratals skadade i våldsamheter vid kvinnomarsch i Chile

Bild 1 av 5 Hundratals personer skadades i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Santiago.
Foto: Luis Cano
Bild 2 av 5
Foto: Luis Cano
Bild 3 av 5
Foto: Luis Cano
Bild 4 av 5
Foto: Luis Cano
Bild 5 av 5
Foto: Luis Cano

SANTIAGO. Den fridfulla kvinnomarschen i Santiago, som enligt arrangören slog latinamerikanskt rekord i antal deltagare under söndagen, slutade i våld. Flera hundra skadades när militärpolisen angrep kvinnorna med tårgas, vattenkanoner och hagelskott. Kvinnorna har utlyst en generalstrejk i Chile under måndagen.

På det omdöpta torget Plaza de la Dignidad, Värdighetens torg, har kvinnorna skrivit med stora, vita bokstäver ”Históricas”.

”I dag blev vi historiska. Vi var miljoner, och i morgon fortsätter vi med en feministisk generalstrejk. Aldrig mer ensam. Vi är fler tillsammans”, skriver organisationen Coordenadoras Feminista 8M på Twitter.

https://twitter.com/Coordinadora8m/status/1236821037821636608

Organisationen uppger att det totalt samlades över två miljoner kvinnor i flera av Chiles största städer för att demonstrera mot sexuellt våld och den sociala situationen i landet. 

Störst var demonstrationen i huvudstaden Santiago, där inte bara den åtta kilometer långa huvudgatan La Alameda fylldes av kvinnor, utan även parallellgatorna. Arrangörerna menar att över en miljon kvinnor marscherade i Santiago, vilket skulle göra det till den största feministiska manifestationen i Latinamerikas historia.

Den chilenska militärpolisen uppskattar däremot att endast 150.000 kvinnor samlades.

– De gör allt för att förminska oss. De är rädda för att vi är så många, säger 29-åriga Laura Gonzalez.

Hon ingår i ett av Santiagos feministkollektiv som planerat i månader inför gårdagens stora marsch. De har skrivit plakat, komponerat sånger och sytt kläder. På ett av plakaten står det: ”Min kropp. Mitt territorium” som är en kritik mot abortförbudet i Chile, som endast ger rätt till abort om kvinnan blivit våldtagen och kan bevisa det.

Bild 1 av 4 I flera chilenska städer anordnades omfattande marscher under internationella kvinnodagen på söndagen 8 mars.
Foto: Luis Cano
Bild 2 av 4
Foto: Luis Cano
Bild 3 av 4
Foto: Luis Cano
Bild 4 av 4 Sjukvårdare deltog vid demonstrationen i Santiago.
Foto: Luis Cano

Många av kvinnorna valde att delta i marschen i bar överkropp och vrålade: ”Que se vayan los pololos” (Låt pojkvännerna gå hem).

Militärpolisens general Berta Robles hade lovat att demonstrationen endast skulle bevakas av kvinnliga militärpoliser, men så blev inte fallet. När klockan var 15.00 på eftermiddagen körde militärpolisens bepansrade bussar ut på huvudgatan La Alameda och släppte av sina kravallutrustade manliga poliser som gick till angrepp mot kvinnorna med tårgas, vattenkanoner och hagelskott.

– Militärpolisen förnekar sig aldrig, sa en av kvinnorna som täckt sitt ansikte med sin t-shirt.

Hon ville inte uppge sitt namn på grund av den nya lag som gör det förbjudet att maskera sig.

På några minuter förvandlades den fredliga demonstrationen till kravaller när polisen sköt tårgaspatroner rakt in mot demonstranterna. Polisen riktade inte sina vapen upp i luften för att låta tårgaspatronerna singla ned mot demonstranterna utan avlossade sina vapen i midjehöjd, vilket är ett brott mot de internationella regler som polisen lovat att följa. Kvinnorna svarade med att bryta loss trottoarbeläggningen och kastade betongbitar mot polisen.

Från en högtalare på en av polisens bepansrade bussar varnades demonstranterna att de filmas av drönare och kan ställas inför rätta om de kastar sten eller vandaliserar allmän egendom.

– Vi struntar i det, sa en kvinna som lindat en röd bindel över sin tatuering på ena benet för att inte kunna identifieras.

Bild 1 av 5 Militärpolis sköt tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna.
Foto: Luis Cano
Bild 2 av 5
Foto: Luis Cano
Bild 3 av 5
Foto: Luis Cano
Bild 4 av 5
Foto: Luis Cano
Bild 5 av 5
Foto: Luis Cano

Under måndagen fortsätter den historiska manifestationen i Chile med en generalstrejk där alla kvinnor uppmanas att inte gå till jobbet. Klockan 11.00, chilensk tid, ska kvinnorna återigen träffas på Plaza de la Dignidad och demonstrera.

Pablo Guzmán, expert på stadsplanering vid universitetet Católica i Santiago, dömer ut både arrangörernas och militärpolisens uppskattning om antalet deltagare vid gårdagens manifestation. Till Chiles största dagstidning La Tercera uppger han att den troliga siffran är 800.000 deltagare i Santiago, vilken ändå gör den till Latinamerikas största feministiska manifestation. Förra året deltog 400.000 i marschen under internationella kvinnodagen i Santiago.

Militärpolisen i Santiago uppger att de gripit 16 personer och att 19 polismän skadats under oroligheterna.

Läs mer: Kvinnomarsch väntas bli startskott på ny protestvåg i Chile