Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hundratals skadade när polis stormade vallokaler

01:23. Katalonien vill bryta sig loss från Spanien och bli en självständig republik. DN förklarar varför.

Spansk kravallpolis stormade på söndagen ett stort antal vallokaler i Katalonien, för att försöka stoppa den omstridda folkomröstningen om självständighet. Minst 460 personer skadades och gummikulor användes vid minst ett tillfälle. Trots det fortsatte röstandet i de flesta vallokaler.

I stort sett samtidigt som vallokalerna öppnade klockan nio på söndagsmorgonen inledde spanska polisstyrkor en storskalig polisoperation i Barcelona och delar av övriga Katalonien, för att sätta stopp för det som författningsdomstolen i landet dömt ut som en olaglig folkomröstning om självständighet.

En av de första skolor som drabbades var Jaume Balmes-gymnasiet i centrala Barcelona.

När DN anländer dit står kravallpoliser med hjälmar mitt i gatan i defensiv position, omgivna av en uppretad folkmassa.

”Votarem!”, ropas det runt oss, ”vi kommer att rösta”.

Fler och fler boende i grannskapet anländer – det knuffas och poliserna delar ut enstaka sparkar och slag. Men så snart de tre valurnorna i skolan, mängder av valsedlar, kuvert och en dator har beslagtagits, kliver poliserna in i sina skåpbilar och rivstartar. Få andra medier hinner fram för att dokumentera vad som händer. Bara mobilfilmer och vittnesmål blir kvar som bevis för vad som skett.

Så såg det ut på många håll i Katalonien på söndagen, då minst ett hundratal vallokaler stormades av mycket snabbrörliga polisgrupper med anställda i framför allt den nationella polisstyrkan och militärpolisen Guardia Civil. På många håll hade elever och föräldrar sovit över i vallokalerna för att vakta dem, och när polisen anlände fanns det därför en beredskap.

Mänskliga kedjor skanderade slagord och stod upp mot poliserna, som såg sig tvungna att ta till allt brutalare metoder. En av flera platser där kraftigt övervåld tycks ha använts är på Ramon Llull-skolan, bara några kvarter från den berömda basilikan Sagrada Familia.

Där möter vi Anna-Maria Lozada, som befann sig inne i vallokalen när kravallpoliserna kom inrusande.

– De knuffade och slog sig fram. En äldre man föll till golvet, och när jag protesterade och försökte hjälpa honom, slog en annan polis omkull mig med en sköld. Och sedan tog de valurnorna, säger Anna-Maria Lozada.

– Många här följde efter dem ut på gatan och skanderade slagord – men med ickevåld, utan att attackera dem. Då började de skjuta med gummikulor.

När en polisbil med fyra poliser anländer bildar folkmassan en mänsklig mur för att hindra dem från att stänga vallokalen.
När en polisbil med fyra poliser anländer bildar folkmassan en mänsklig mur för att hindra dem från att stänga vallokalen. Foto: Lotta Härdelin

Ambulanspersonal som DN talar med på platsen bekräftar att polisen har skjutit gummikulor mot folksamlingen och att flera personer skadats.

– Jag såg en person med ett stort jack i pannan. Det är inte klokt, den spanska regeringen verkar vara full av fascister. Hur kan man behandla folk som bara vill rösta så här? säger Anna-Maria Lozada.

På en mobilfilm från en annan vallokal syns hur en polis hoppar och landar på en person som ligger ned i en trappa, och därefter vräker andra personer nedför samma trappa.

Minst 460 personer skadades under folkomröstningen, enligt Barcelonas borgmästare. Antalet är mycket högre än det som regeringen i Madrid uppgett; Spaniens inrikesdepartement säger att minst 91 personer skadats i oroligheterna. Bland de skadade finns tolv poliser.

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont anklagade spanska myndigheter för ”omotiverat, oproportionerligt och oansvarigt” våld.

– Batongerna, gummikulorna och våldet som använts av polisen för att stoppa det som myndigheterna har sagt är en olaglig folkomröstning visar en förskräcklig bild av Spanien, sade han till reportrar.

Kravallpolis försöker stoppa väljare på väg fram till en vallokal i Barcelona. De övermannas av väljare och hoppar in i sina bussar och åker därifrån.
Kravallpolis försöker stoppa väljare på väg fram till en vallokal i Barcelona. De övermannas av väljare och hoppar in i sina bussar och åker därifrån. Foto: Lotta Härdelin

Samtidigt förklarade Spaniens inrikesminister Juan Ignacio Zoido att han var nöjd med polisernas ­arbete.

– Polisen och civilgardet har hållit sig till lagen. De har mött hårt motstånd och sett sig tvingade att använda sig av kravallbekämpningsmedel mot de som inte vill flytta sig från skolornas ingångar. Avsikten var enbart att beslagta valurnor och annat material, sade Zoido.

Trots polisräderna mot tiotals eller möjligen hundratals vallokaler fortsatte ändå röstandet som planerat vid merparten av de 2 500 platser där katalanerna kunde avlägga sitt svar på den laddade frågan: ”Vill du att Katalonien blir en självständig stat i form av en republik?”

Kötiden var på många håll uppemot fyra timmar, eftersom så många tvingats lämna sina ordinarie lokaler och söka sig till andra platser.

– Jag tror det enda regeringen i Madrid lyckas med är att få fler att inse att vi behöver bli självständiga. Om man inte förstått att det är hopplöst att förhandla med dem tidigare, så förstod nog många det i dag, säger 21-åriga Eulalia Valueza som just har lagt sin röst på en skola i stadsdelen L’Eixample i Barcelona, som inte hade stormats av polisen.

För henne var det viktigaste helt enkelt att rösta.

– Jag förstår att de är arga i Madrid. Men det spelar ingen roll. Vi är en egen nation med ett eget språk och vi förtjänar att få självbestämmande. Se hur många vi är – de kan inte stoppa det här, säger hon och slår ut med armarna mot de flera hundra personer som står runt skolan, säger Eulalia Valueza.

Strax därefter utbryter applåder. En man kommer ut ur vallokalen med näven höjd. Han går demonstrativt med höjd arm genom folkmassan – och säger till DN:

– Jag har gjort min plikt och avlagt min röst. Nu fortsätter kampen. Nu måste vi paralysera hela regionen i nästa vecka. Det är det enda som kan få Madrid att förstå att det här är på allvar, säger Albert Puig, 41.

Vid sin sida har han 88-åriga Rosa Pareras. Även hon har röstat ja till självständighet.

– Jag minns Francos tider, tvi vale. Det här är så hemskt, för det påminner om de tiderna, säger hon.

Marta Emerson från Barcelona filmar när hon röstar. Hon vill visa sina barn detta, enligt henne, historiska ögonblick. ”Jag är oerhört nöjd, äntligen får vi chans att uttrycka vår åsikt. Vi har behandlats så dåligt under så lång tid.”
Marta Emerson från Barcelona filmar när hon röstar. Hon vill visa sina barn detta, enligt henne, historiska ögonblick. ”Jag är oerhört nöjd, äntligen får vi chans att uttrycka vår åsikt. Vi har behandlats så dåligt under så lång tid.” Foto: Lotta Härdelin

Den här dagen var det dock inte lätt att hitta personer som hade röstat nej till självständighet – och det var sannolikt en av avsikterna med polis­insatsen. Om valdeltagandet blir förhållandevis lågt kommer det att bli betydligt lättare för regeringen i Madrid att avfärda omröstningen som propaganda.

En Spanienvänlig demonstration av mindre format tågade också genom Barcelona på söndagen.

Samtidigt gjorde myndigheterna sitt bästa för att störa ut internetkommunikationerna i vallokalerna. På flera håll bad valfunktionärer de röstande att stänga av sina mobiler, eftersom mobilnätet var överbelastat.

Vid denna upplagas pressläggning ringlade köerna ännu långa vid vallokalerna och det föreföll som om en ansenlig andel av de drygt fem miljoner röstberättigade ville avlägga sina röster.

Enligt tidigare opinionsundersökningar vill dock inte mer än hälften ha självständighet från Spanien. Att det blir ett ja nu är sannolikt, eftersom de som stödjer ja-sidan sannolikt är mer benägna att gå och rösta.

Läs mer: ”Katalonien har förtjänat sin rätt att vara en självständig republik”

Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen fick väljarna frågan ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”.

Den regionala styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom två dygn om resultatet blir ett ja.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol och centralmakten i Madrid har vidtagit flera åtgärder för att förhindra den.

Politiska ledare fördömer våldet

Den belgiske premiärministern Charles Michel fördömer våldsamheterna och slår fast att ”våld kan aldrig vara svaret.

”Vi fördömer alla former av våld och upprepar vår uppmaning till politisk dialog”, skriver Michel på Twitter.

Den brittiske labourledaren Jeremy Corbyn kräver att regeringen agerar för att stoppa våldet. ”Polisvåldet mot Kataloniens medborgare är chockerande. Den spanska regeringen måste agera så att det upphör”, twittrar Corbyn.

Även försteministern i Skottland Nicola Sturegon – som företräder ett parti som vill att Skottland bryter sig loss från Storbritannien – förfäras över rapporten från Katalonien.

”Blir allt mer orolig över bilderna som kommer från Katalonien. Oavsett vad man tycker om självständighet, så måste vi alla fördöma de scener vi bevittnar”, skriver Sturegon i sin tweet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.