Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 11:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hundratusentals-britter-vantas-protestera-mot-trump/

Världen

Hundratusentals britter väntas protestera mot Trump

02:14. Här landar USA:s president Donald Trump och ”first lady” Melania Trump i Storbritannien – för att sedan träffa drottningen på Buckingham Palace.

Donald Trump inledde på måndagen ett tre dagar långt statsbesök i Storbritannien. Det råder vitt skilda åsikter i landet om den röda mattan verkligen bör rullas ut för honom, och på tisdagen väntas en kvarts miljon britter demonstrera mot presidenten.

Om Donald Trump råkade titta ut vid inflygningen över London kan han ha fått se ett oväntat budskap på en gräsmatta: ”Climate change is real” (klimatförändringarna är verkliga) bredvid en bild på en gigantisk isbjörn. 

Därtill fanns en bild på en bild på en penis och texten: ”OiTrump”.

Bilderna var signerade den 18-årige klimataktivisten Ollie Nancarrow, som ägnat helgen åt att skapa kreationerna med familjens gräsklippare.

– Jag gjorde detta för att Trump i synnerhet, men också många andra ledare runt om i världen, vägrar tror på klimatförändringarna och inte vill göra något åt dem, sa Nancarrow till Reuters.

Drottning Elizabeth II med Donald och Melania Trump. Foto: Tolga Akmen/AP

Trump har fått hård kritik för att han beslutat dra tillbaka USA:s stöd för Parisavtalet, och stora protester med uppemot en kvarts miljon deltagare väntas på tisdagen mot den amerikanske presidenten. Han kritiseras också för uttalat främlingsfientlig retorik, och har av Londons borgmästare Sadiq Khan i helgen liknats vid en ”1900-talsfascist”. 

Trump svarade via Twitter redan innan han klev ut på landningsbanan: ”Khan är dåraktigt ’elak’ mot USA:s president, den i särklass viktigaste allierade Storbritannien har. Han är en stenkall förlorare och borde fokusera på brottsligheten i London, inte på mig...” 

Sedan fick han njuta av pompa och ståt, när han togs emot av drottning Elizabeth och kronprins Charles med paraderande soldater och vandrande orkestrar vid Buckingham Palace.

Trump och hustrun Melania fick en rundvandring bland gamla klenoder, som nedteckningar av samtal mellan gamle kung Georg III och USA:s förste president George Washington.

Det blev också ett besök i Westminster Abbey och en lunch hos kronprinsen innan måndagskvällens storslagna statsbankett i Buckingham Palace väntade.

På tisdagen ska Donald Trump möta premiärminister Theresa May, ett möte som många i Storbritannien ser som en smula obekvämt. Inte minst mot bakgrund av att Trump redan tillkännagett att han stöder Boris Johnson i den kommande striden om partiledarposten i regerande Tories.

Trump har också talat varmt om ledaren för Brexitpartiet, Nigel Farage, som han kallat en ”good guy”.

Stora delar av oppositionen menar dock att Trump aldrig borde ha välkomnats alls. 

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn, talman John Bercow och liberaldemokratiske partiledaren Vince Cable tillhör dem som hade tackat nej till måndagens middagsbjudning, och Corbyn har i stället manat till deltagande i tisdagens demonstration.

”Ett tillfälle att stå solidariska bredvid alla dem som han har attackerat i USA, runt om i världen och i vårt eget land”, skrev Corbyn på Twitter.

Labourledaren tillkännagav senare att han även kommer att tala vid demonstrationen.

Att ta ställning mot Trump innebär dock inte en särskilt stor politisk risk i Storbritannien, där 63 procent av befolkningen anser att han varit en dålig eller usel amerikansk president. Det gäller i synnerhet i London, där Sadiq Khan snarast får bonuspoäng inför nästa års borgmästarval av det pågående ordkriget med presidenten.

På onsdag ska Donald Trump delta i minneshållandet av D-dagen för 75 år sedan. Efter ceremonierna i Portsmouth, reser han så vidare till Frankrike för ett liknande högtidlighållande på torsdag.

Läs mer:

Radarparen som förändrade världen 

Katrine Marçal: Britterna ältar varje småsak om USA