Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hundratusentals civila instängda i östra Aleppo

Syriska armén patrullerar i Leramundistriktet i utkanten av nordvästra Aleppo efter att ha tagit tillbaka kontrollen över området.
Syriska armén patrullerar i Leramundistriktet i utkanten av nordvästra Aleppo efter att ha tagit tillbaka kontrollen över området. Foto: GEORGE OURFALIAN

Inbördeskriget i Syrien är på väg in i ett avgörande skede. Ryska och syriska plan intensivbombar det belägrade Aleppo.

Den östra delen av storstaden Aleppo som behärskas av oppositionen har utstått dagliga bombningar i över tre veckors tid.

Den syriska journalisten Yassir al-Haji som skriver ett nyhetsbrev om krigshändelserna, rapporterar att det belägrade Aleppo har bränsle och mat för högst tre veckor till.

Styrkor ur det iranska Revolutionsgardet och libanesiska Hizbollah har sedan några veckor skurit av alla transportvägar till östra Aleppo.

Tidigare denna vecka släppte attackhelikoptrar ned paket med konserver, blöjor och rengöringsmedel över de cirka 300.000 invånarna som nu är inspärrade i östra Aleppo. I nödpaketen är ett flygblad instucket med instruktioner om hur civila ska lämna stadsdelarna.

– Folk uppmanas att ”hålla ett barn i ena handen och flygbladet synligt i det andra”. Det är en cynisk påminnelse om att de ryska och syriska planen fällt sina bomber över barn, kommenterar Yassir al-Haji.

På fredagen slog Läkare utan gränser (MSF) larm om situationen i Aleppo, där sex sjukhus och sjukvårdsinrättningar bombats sönder bara under den senaste veckan.

– Sjuka och skadade kommer inte ut ur Aleppo. Mat och läkemedel kommer inte in, säger MSF:s områdeschef Pablo Marco.

Det ryska räddningsministeriet har sagt att fyra ”räddningskorridorer” ska upprättas för civila från Aleppo.

FN:s sändebud Staffan de Mistura uppmanade på fredagen Ryssland att låta FN ta över ansvaret över korridoren. Han upprepade kravet på en 48 timmars vapenvila i Aleppo.

Sjuka och skadade kommer inte ut ur Aleppo. Mat och läkemedel kommer inte in.

– Hur kan man förvänta sig att människor vill passera en korridor, tusentals av dem, medan det är beskjutning, bombningar och strider, frågade sig de Mistura.

Aleppo är den strategiskt mest betydande motståndsficka som hålls av den syriska väpnade oppositionen. Under det drygt fem år långa inbördeskriget har Aleppo fått samma klang som Sarajevo och Stalingrad – geografiska namn som symboliserar omåttligt civilt lidande.

Den svårt sargade västtillvända väpnade oppositionen mot president al-Assad har mer eller mindre tvingats i armarna på grupperingar med en islamistisk/jihadistisk agenda. Starkast och mest välorganiserad i denna skara är Jabhat al-Nusra (”Stödfronten”) som beräknas ha cirka 10.000 man i vapen i Syrien.

Jabhat al-Nusra, som etablerade sig i Syrien för snart fyra år sedan, har svurit trohet till det beryktade terrornätverket al-Qaida. De vill ersätta al-Assads regim med en renodlat ortodox muslimsk stat.

Häromdagen klippte dock Nusrafronten sina band till al-Qaida. Ledaren Muhammad al-Golani deklarerade att ”hans” rörelse i fortsättningen går under namnet Jabhat Fatah al-Sham, fritt översatt Befrielsefronten för Levanten.

Nu grunnar världens terrorforskare och experter över syftet med namnbytet. Är det ett desperat försök att göra islamistfronten ”rumsren” i västvärldens ögon, eller en ansats av al-Qaida att bakvägen ta kontroll över den svaga och splittrade sekulära upprorsrörelsen?

Omgrupperingen måste också ses i ljuset av det ökade samarbetet mellan Ryssland och USA i Syrien. Ryska och amerikanska diplomater sonderar terrängen för att stormakterna gemensamt ska bekämpa terrororganisationen IS, som kontrollerar delar av nordöstra Syrien.

Samtidigt hoppas FN:s Staffan de Mistura att samtalen om en syrisk fred ska kunna återupptas i Genève nästa månad. Men med erövringen av Aleppo i potten tycks den syriska regimen ovillig att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Läs mer.Kriget i Syrien

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.