Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hundratusentals riskerar dö – men reparationen dröjer

Foto: Khalid Mohammed/AP

De italienska ingenjörer som anlitats för att förhindra en kollaps av Mosuldammen i Irak behöver minst två månader för att undersöka dammen. Före det kan inga större underhållsarbeten dras i gång.

De behöver ta in specialutrustning för att fylla de luckor som orsakats av erosion, enligt en talesperson för Iraks vattendepartement.

Den instabila dammen, nära staden Mosul, byggdes på 1980-talet och behöver ständiga reparationer för att undvika katastrof. USA:s ambassad i Irak varnade nyligen för att hundratusentals människor riskerar att dö om dammen brister.

Italien har sagt att de ska skicka 450 soldater för att skydda arbetet med dammen, som ligger nära områden som kontrolleras av extremistgruppen Islamiska staten (IS).

Den irakiska ingenjören Nadhir al-Ansari arbetade med dammen i Irak under åttiotalet. Han bor i dag i Sverige och arbetar vid Luleås universitet, där han föreläser och forskar inom geoteknik.

– Situationen för dammen i dag är mycket kritisk, sade han till DN tidigare i år.

Så här beskrev han det värsta tänkbara scenariot:

– Vid det värsta scenariot brister dammen och den 18 meter höga flodvågen når Mosul inom fyra timmar. Runt 70–75 procent av staden förstörs. Flodvågen fortsätter sedan mot Bagdad där den sjunker till runt fyra meter. Dödstalen av vågen kan bli runt en miljon även om jag tror att det blir mer än så.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.