Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hundratusentals tog emot rättvisemarschen i Istanbul

00:38. Hundratusentals personer samlades i går i Istanbul när den 450 km långa rättvisemarschen som startades i Ankara för 25 dagar sedan nådde sin slutdestination.

Istanbul. Den 25 dagar långa rättvisemarsch som leds av CHP-ledaren Kemal Kilicdaroglu har nått sitt mål i Istanbul. Där väntade hundratusentals personer.

– Ingen ska tro att en marsch är slutet på något. En marsch är början på något. En ny start, en pånyttfödelse, en ny dag, sade oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu.

Stämningen är förväntansfull och i vissa grupper nästan extatiskt. Få hade trott att oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu skulle ta sig hela vägen till Istanbul när han för 25 dagar sedan startade sin 450 kilometer långa rättvisemarsch i Ankara. Men timmar före han anlände till målet väntade hundratusentals personer på att ta emot honom i närheten av fängelset Maltepe där Enis Berberoglu, parlamentsledamot i Republikanska folkpartiet (CHP), sitter fängslad.

Läs också: De står på Erdogans svarta lista

– Kilicdaroglu är Turkiets enda hopp. Han är den ende som kan försvara och rädda oss från orättvisa och diktatur, säger tvillingarna Hale Ataman och Hülya Tünay i mun på varandra.

Avspärrningarna runt platsen för manifestationen sträcker sig flera kilometer. Vid tunnelbanestationerna i närheten delas det ut flaggor och vimplar. Överallt hänger turkiska flaggor och vimplar med ordet ”Adelet” – rättvisa på turkiska. Inga partiflaggor eller andra symboler skymtar bland den stora politiskt brokiga skara som samlats för att möta oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu.

– Jag är 67 år och jag har aldrig känt mig så hoppfull att folket faktiskt vaknar och att en förändring kommer. För alla, vi vill ha rättvisa även för dem som är emot oss, säger Satek Domanic som DN möter i publikhavet.

Rättvisemarschen från Ankara till Istanbul har tagit oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu 25 dagar att slutföra. Under de senaste dagarna har han, enligt tidningen Economist, följts av 30.000 personer från olika politiska läger.

– Från djupet av mitt hjärta tackar jag alla som deltagit i marschen. Jag tackar alla som hjälpt till, kommit med mat, blommor och bett för oss. Vi har gått tillsammans, vi är alla vänner, sade Kemal Kilicdaroglu till de hurrande massorna.

Marschen inleddes dagen efter att parlamentsledamoten Enis Berberoglu dömts till 25 års fängelse för att ha gett filmat material till journalister om turkisk vapensmuggling till Syrien. Sedan kuppförsöket den 15 juli förra året har ett tiotal parlamentsledamöter från det prokurdiska partiet HDP gripits och dömts men Enis Berberoglu är den förste parlamentarikern från CHP.

Foto: Terese Cristiansson
Tvillingarna Hale Ataman och Hülya Tünay har rest från Schweiz för att stötta marschen mellan Ankara och Istanbul.  Foto: Terese Cristiansson

Kemal Kilicdaroglu har varit ledare för CHP sedan 2010. Partiet grundades av Turkiets landsfader Mustafa Kemal Ataturk och är det största oppositionspartiet i Turkiet. Det har haft flera bakslag, exempelvis när regeringen fick majoritet, om än svag, i folkomröstningen i april när turkarna röstade för att skriva om grundlagen till ett presidentstyre. Men marschen har gett nytt syre till oppositionen och den har jämställts med Mahatma Gandhis Saltmarsch 1930 och gruvarbetarmarschen i Turkiet 1991.

– En del ifrågasatte oss. Varför söker vi rättvisa på gatorna, det är inte platsen? Men när medier tvingas till tystnad och parlamentet slutat att fungera, då finns bara en plats kvar: gatorna. Därför har vi sökt rättvisa på gatorna, sade Kilicdaroglu i sitt tal.

Läs mer: Nathan Shachar: Erdogans svar kommer – förr eller senare

Det är många som ifrågasatt att marschen skulle kunna avslutats i Istanbul. Inledningsvis skojade premiärminister Binali Yildirim om att Kilicdaroglu borde ta snabbtåget i stället. Sedan skruvades tonläget upp och Kilicdaroglu anklagades för att samarbeta med terroristorganisationer. Men de senaste dagarna har president Recep Tayyip Erdogan vänt på det hela och sagt att det är tack vare honom – Erdogan – som marschen kunnat genomföras på ett säkert sätt. Nu är frågan de flesta ställer sig, vad marschen kommer leda till.

– Nu är vi så många som går att regimen måste lyssna. De kan inte gå opåverkade ut ur detta, säger supportern Gitten Turan.

Kilicdaroglu själv sade under sitt tal att marschen gett nytt hopp och att avslutet är början på något nytt. De kräver bland annat att undantagstillståndet stoppas, att journalister släpps och att akademiker får återgå till jobbet. Men framför allt, säger han, har rättvisemarschen satt punkt för rädslan.

– Vi har kastat rädslan i soporna, vi har sett att vi inte är ensamma, vi är tillsammans. Vi har uttryckt vårt hopp och vår rädsla för omvärlden. Vi har hopp. Hopp är smittsamt. Är din vän hoppfull, då är du smittad.

Fakta. Rättvisemarschen

Rättvisemarschen inleddes efter att CHP-parlamentariker Enis Berberoglu dömts till 25 års fängelse. Den har pågått i 25 dagar och leds av CHP-ledaren Kemal Kilicdaroglu.

Marschen går mellan Ankara och Istanbul. 450 kilometer lång, och de har gått cirka 20 kilometer per dag. Marschen avslutas i närheten av fängelset i Maltepe där Enis Berberoglu är fängslad.

Mot slutet ska 30 000 ha följt marschen och enligt CHP förväntades runt en miljon möta upp vid mötespunkten i Maltepe.

Fakta. Kemal Kilicdaroglu

Kemal Kilicdaroglu, född 1948 i provinsen Tunceli i östra Turkiet, har varit oppositionsledare sedan 2010. Han är ekonom och gjorde karriär som skyddsling åt 1980-talets starke man, premiärminister Turgut Özal.

Kilicdaroglus parti CHP, som grundade den turkiska republiken, är sekulärt och nationalistiskt, men Kilicdaroglu har både kurdisk och alevitisk bakgrund.

Han har kritiserats för att inte vara tillräckligt stark som oppositionsledare men den pågående marschen har lett till hyllningar av hans initiativ.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.