Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hundratusentals vill flytta till Mars

Bo här?
Bo här? Foto: Nasa

Snittemperaturen ligger på –60 grader och något rinnande vatten finns inte. Ändå är en enkel biljett till planeten Mars något som lockar över 200.000 människor.

Organisationen Mars One vill starta en permanent bosättning på Mars och har i fem månader sökt efter intressenter. Och det råder ingen brist på personer som är villiga att bli marsmänniskor.

När ansökningen till programmet stängde i veckan, hade 202.586 personer från över 140 länder visat intresse, skriver Mars One på sin hemsida. Detta trots att bosättarna inte kommer få någon returbiljett till Jorden.

Från de drygt 200.000 sökande ska 24–40 personer väljas ut och delas in i sex till tio grupper som påbörjar träningen inför flytten 2015. De första bosättarna planeras att sättas i land på sin nya planet år 2023.

Innan människor får landstiga kommer flera satelliter och farkoster med material skickas till Mars för att förbereda bodättningarna.

Den som grämer sig över att ha hört talas om detta projekt först nu, när ansökningstiden gått ut, kan lugna sig:

”Aspirerande marsianer som missade den första rundan eller inte hade åldern inne, kan söka till kommande rekryteringsprogram,” skriver Mars One.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.