Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hungriga-isbjornar-invaderar-rysk-by-undantagstillstand-utfardat/

Världen

Hungriga isbjörnar invaderar rysk by – undantagstillstånd utfärdat

En isbjörn. Arkivbild. Foto: M Watson/Ardea

På ögruppen Novaja Zemlja i norra ishavet i Ryssland har man inlett undantagstillstånd. 

Detta efter att stora grupper av hungriga isbjörnar invaderat flera byar i området. 

Rätta artikel

Från och med 9 februari är det undantagstillstånd på ögruppen Novaja Zemlja i Ryssland. Orsaken är att ett femtiotal hungriga isbjörnar tagit sig in i byar och samhällen, rapporterar flera ryska medier.

På grund av smältande isar och klimatförändringar har isbjörnarna i olika omgångar haft svårt att hitta mat. Enligt lokala myndigheter har tätorten Belushja Guba haft problem med allt fler hungriga isbjörnar på gatorna sedan mitten av december. 

I samhället som rymmer ungefär 2.500 invånare har så många som 52 isbjörnar iakttagits. Och mellan sex och tio djur ska uppehålla sig i samhället på heltid. 

Det har funnits fall av aggressivitet från de hungriga djuren och flera av dem ska ha försökt ta sig in i bostadshus i jakt på mat. Eftersom att isbjörnarna är utrotningshotade är det förbjudet att skjuta dem, meddelar kommunikationsansvarig i Arhangelska regionen. 

Just nu hoppas man kunna skrämma iväg björnarna från bebyggelsen, men myndigheterna varnar samtidigt för att avskjutning av isbjörnarna kan bli en sista utväg. 

Isbjörnarna har redan blivit såpass tama att de inte blir skrämda av ljud från bilar eller skällande hundar. 

I Belushja Guba har man redan vidtagit vissa säkerhetsåtgärder på grund av situationen med isbjörnarna. Särskilt skyddsstängsel har satts upp vid lekplatser, förskolor och skolor. Dessutom finns det personal från ryska försvarsmakten på plats för att bevaka exempelvis större hållplatser.

Undantagstillståndet som utfärdats har ingen tidsbegränsning utan kommer att gälla tills situationen är löst.