Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hur-illa-till-ligger-ylva-johansson/

Världen

Hur illa till ligger Ylva Johansson?

Bild 1 av 2 Ylva Johansson.
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

BRYSSEL. Hur illa till ligger Ylva Johansson? På tisdag kommer besked från Europaparlamentets Libe-utskott. Antingen är man nöjd med hennes nya svar eller kräver ytterligare en grillning.

Statsvetaren Magnus Blomgren är förvånad över att hon har fått problem.

När utfrågningarna av kandidater att bli kommissionärer skulle börja surrades det vilt i korridorerna i Bryssel om vilka som skulle få problem: Ungerns, Rumäniens, Frankrikes och några till. 

Sveriges kandidat, tidigare arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, ingick inte i den gruppen. Hennes utnämning ansågs närmast självklar.

Men efter att hon grillats i Europaparlamentets Libe-utskott i två och en halv timme var ledamöterna långt ifrån nöjda. Bara socialdemokrater och liberaler gav henne godkänt. Övriga partigrupper, men stora kristdemokratiska EPP i spetsen, krävde tydligare besked i en rad frågor och gav Ylva Johansson bakläxa.

– Hon fick rejält med stryk och blev pressad hårt, konstaterar Magnus Blomgren, universitetslektor vid Umeå universitet.

Ylva Johansson har lämnat skriftliga svar på de nya frågorna. Under tisdagen, strax efter lunch, ska Libe-utskottets ledning ta ställning till om svaren duger eller om det vill kalla henne till en uppföljande utfrågning.

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke är ledamot i utskottet, och sitter i dess ledning. Hon anser att Ylva Johansson kan godkännas redan nu.

”Jag kommer i gröna gruppen argumentera för att vi inte kallar till en andra utfrågning. De svar vi fått är ett steg i rätt riktning”, skriver hon i ett mejl till DN.

Alice Bah Kuhnke nämner att gröna partigruppen ansåg att Johansson var otydligt med hur mänskliga rättigheter ska säkras i EU:s avtal med till exempel Libyen.

”Alla avtal med tredje land vill Ylva Johansson nu utvärdera så att de bättre skyddar mänskliga rättigheter”, skriver Alice Bah Kuhnke.

Vänsterpartiets Malin Björk var förra veckan missnöjd med svar hon fick om bland annat vidarebosättning av asylsökande. Också Malin Björk välkomnar Ylva Johanssons förtydliganden. Hur hela vänstergruppen ställer sig till hennes kandidatur beslutas på tisdag.

När det gäller mäktiga EPP-gruppen, där svenska M och KD ingår, säger moderaternas Tomas Tobé till nyhetsbyrån TT att chanserna har ökat att hon blir godkänd.

– Hon är i de skriftliga svaren mycket tydligare med hur arbetet med återvändande behöver förstärkas och att hon tycker att man behöver ha en mycket större skillnad mellan ekonomiska migranter och de som har asylskäl. Och det är det viktigaste för oss, för det är grunden för att kunna skapa en mer ordnad invandringspolitik, säger Tomas Tobé.

Om de positiva tongångarna från svenska ledamöter slår igenom i deras respektive partigrupper återstår dock att se.

I EPP har tyska kristdemokrater stort inflytande. Även om nya kommissionsordföranden Ursula von der Leyen tillhör dem, och dessutom är den som föreslagit Ylva Johansson till posten, finns många som är missnöjda med hur von der Leyen utsågs till ordförande. EPP:s kandidat att bli kommissionens ordförande var Manfred Weber. Han är ordförande för EPP-gruppen i Europaparlamentet.

I gröna gruppen dominerar tyska Die Grünen, med 24 av 75 ledamöter, och tysk inrikespolitik slår igenom i deras diskussioner. Gruppen som helhet var till exempel emot att Ursula von der Leyen valdes till kommissionens ordförande och har varit starkt kritisk till flera av hennes kandidater.

När det gäller att godkänna en ny kommission är Europaparlamentets uppgift att bedöma kandidaterna dels utifrån att de är allmänt lämpliga som personer, dels om de är lämpliga att sköta just sitt specifika uppdrag. I Ylva Johanssons fall migration och inre säkerhet.

Statsvetaren Magnus Blomgren anser att utfrågningen av Ylva Johansson och ytterligare några andra kandidater visar att partipolitik delvis har fått ökat inflytande i EU.

– Diskussionen har blivit mer politiserad, även om man har kritiserat just de här personerna snarare för att ge otydliga besked i stället för fel besked, säger han.

Frankrikes och Polens kandidater har också fått känna av detta och måste svara på fler frågor.

Rumäniens och Ungerns kandidater försvann redan före utfrågningarna på grund av ekonomiska oklarheter och intressekonflikter. Ungern har i stället nominerat sin EU-ambassadör Oliver Varhelyi. Rumänien har föreslagit två kandidater för Ursula von der Leyen att välja mellan.

https://twitter.com/OliverVarhelyi/status/1178774569592741894

Läs mer: Johansson hårt pressad i parlamentet – ska frågas ut igen