Husrannsakningar på redaktioner i Belarus – tre journalister gripna - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Husrannsakningar på redaktioner i Belarus – tre journalister gripna

Tre journalister har frihetsberövats i Belarus i samband med husrannsakningar av redaktionerna för två oberoende nyhetssajter, enligt myndigheterna i landet.

Husrannsakningarna mot Tut.by och Belapan genomfördes efter anklagelser om att nyhetssajterna olovligen använt sig av den statliga nyhetsbyråns tjänster för personliga ändamål.

Belarusiska myndigheter skriver i ett uttalande att utredningen inleddes sedan den statliga nyhetsbyrån Belta klagat över att nyhetssajterna inte betalat abonnemangsavgiften. Journalisterna riskerar upp till två års fängelse om de fälls.

Belarus styrs med järnhand av president Aleksandr Lukasjenko sedan 1994. Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser rankar landet på plats 155 av 180 länder utifrån pressfriheten och situationen för journalister.

I mars i år greps över 700 demonstranter, journalister och människorättsarbetare i samband med demonstrationer mot Lukasjenko, enligt Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW). 

Två dagar senare dömdes 177 av de gripna till böter eller fängelse upp till 25 dagar. Enlgit HRW dröjde det för många av dem till sista stund innan de fick träffa en advokat och hann alltså inte förbereda något försvar. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.